Tako se bo po novem letelo z letali: Umivanje rok, obvezna maska, dezinfekcija, ustrezna razdalja, nič več “duty free” izdelkov…

Foto: epa

Nov izziv predstavlja ponovna vzpostavitev letalskega potniškega prometa, kjer bodo morali veljati strogi ukrepi za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Agencija za letalsko varnost v Evropski uniji je že izdala smernice, ki jim bo sledila večina držav EU in Velika Britanija.

Protokoli na letališčih postajajo strožji. Z uvedbo novih pravil bo vstop na letališča dovoljen samo še potnikom, ki se bodo morali od svojih najdražjih posloviti že zunaj. Znotraj letališč bo obvezna nošnja maske in umivanje rok. Gibanje bo tako postalo oteženo, kajti obvezna bo distanca med osebami, ki znaša meter in pol, kar bo ustrezno označeno tudi na tleh. Osebe, ki bodo kašljale ali kihale, si bodo ob tem morale zakriti celoten obraz.

Ukrepi, ki so si jih zadali, bodo težko izvedljivi v praksi, navajajo uslužbenci letališč. Če to pogledamo v praksi, bi 1,5 metra razdalje med ljudmi v vrsti za večje lete, pomenilo kilometer dolgo vrsto. V izjemnih primerih bo dovoljena manjša razdalja, ob pogoju zaostrenih ukrepov, kot je na primer dodatno umivanje rok. Ne glede na to, da visoka temperatura ni nujno povezana z boleznijo, bo merjenje temperature obvezno. Iz preventivnih ukrepov bodo posamezniki s povišano temperaturo tako morali v posebne kabine, kjer bodo ločeni od ostalih potnikov.

Avtorica Sara Kovač, več lahko preberete tukaj.