Po poročanju rtvslo.si se je pri delovni nesreči na domačem Jezerskem smrtno ponesrečil Davo Karničar, vrhunski slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar, ki je leta 2000 smučal z vrha Mt. Everesta.

Davo Karničar je bil ponos Jezerskega in vse Slovenije. Od rane mladosti je očetu Andreju, ki je bil kar 40 let oskrbnik Češke koče pomagal pri njegovih opravilih ter se za vedno zapisal gorništvu in alpinizmu, ob tem pa je bil tudi odličen alpski smučar. Leta 2000 je široko znanje in izkušnje, ki jih je v neštetih vzponih (in spustih) pridobil v domačih Grintovcih združil v svoj največji podvig: kot prvi Zemljan se je (z Elanovimi smučmi) spustil z najvišje gore na svetu, ob tem pa izjavil, da je bil enostavno rojen, da bo smučal z Everesta. Zgodovinski dosežek je bil tudi to, da sta se z bratom Drejcem že pet let prej spustila iz Anapurne.

Davo Karničar se je vseh projektov loteval z neverjetno profesionalnostjo, ob tem se je vedno zavedal, da pri svojih podvigih v surovih razmerah potrebuje kanček sreče. S projektom 7 Summits (7 vrhov) je svoj opus zaokrožil ob smučanju z najvišjih vrhov vseh celin, v Evropi pa si je drznil izzvati tudi severno stran Eigerja in vzhodno Matterhorna. Zadnja leta ga je zaposloval osemtisočak K2, s katerega se je (kot prvi človek na svetu) želel spustiti s smučmi. Gora je imela vedno neosvojljiv in smrtonosen prizvok, Karničar je želel podvig izpeljati poleti 2017, vendar so ga ustavile neprimerne razmere na gori in poškodba hrbta.

M.I.