Po poročanju STA je džamija oziroma Islamski verski in kulturni center na Parmovi ulici v Ljubljani danes prejela uporabno dovoljenje. To je za 24ur.com potrdil generalni tajnik Islamske skupnosti v RS Nevzet Porić. Po poročanju je trenutno še v fazi nabave opreme, molitve v džamiji pa bodo najverjetneje začeli izvajati po novem letu.

Nameravajo pa do konca leta zaključiti še vsa obrtniška dela, do konca februarja pa naj bi nabavili še vso notranjo opremo. Molilnico naj bi verniki začeli uporabljati po novem letu. Slovesno otvoritev imajo v načrtu po postnem mesecu prihodnje leto, ki ga bodo muslimani zaključili konec maja 2020, tako je za portal razkril mufti Nedžad Grabus.

Z gradnjo so začeli v letu 2015, najprej so predvidevali, da bo gradnja stala 22 milijonov evrov, od tega je 15 milijonov prispeval Katar. Zaradi pomanjkanja denarja je nato gradnja zastala.

Pri osnovi centra gre za 24 metrov visoko kocko, objekt ima 40 metrov visok minaret, pred začetkom gradbenih del pa so v sklopu centra napovedali prostor za molitev, umivalnico za obredno umivanje, po en izobraževalni, administrativni in stanovanjski objekt.

Kot še poročajo, je v letu 2018 Islamska skupnost pridobila skoraj 11 milijonov evrov novih sredstev za dokončanje investicije. Tako je uspelo Muftiju Grabusu in njegovi ožji ekipi oblasti v Katarju prepričati, da ob že doniranih 15 milijonih evrov, s katerimi so zaključili prvo fazo gradnje, prispevajo še 10,8 milijona evrov. S tem zneskom naj bi projekt zaključili, brez opreme. Na 35 milijonov evrov je ocenjena vrednost celotne investicije.

M.I.