STA poroča, da v občini Laško naselje Stopce ogroža zemeljski plaz večjih razsežnosti. Plaz se je sprožil novembra in se še vedno širi. O ogroženosti naselja so bili obveščeni štab Civilne zaščite Občine Laško, Uprava RS za zaščito in reševanje in celjski regijski center za obveščanje.

Z občine so sporočili, da si je območje že ogledal geolog, podal prve ukrepe, plaz pa po prvih ocenah meri 600 metrov krat 120 metrov. Ker je za financiranje sanacije takšnih plazov pristojno ministrstvo za prostor, je bilo resorno ministrstvo o tem seznanjeno, poroča STA. Območje plazu si bodo predstavniki ministrstva ogledali predvidoma ta teden.

Po navedbah občine se plaz še vedno širi, pušča posledice na stanovanjskih objektih ter na gospodarskih poslopjih. Tako so poškodbe vidne na javnem vodovodnem rezervoarju, omrežju, na dostopni cesti do rezervoarja vode in na novo preplaščeni javni poti Lahomno-Stopce-Vrh nad Laškim.

Plaz po navedbah krajanov naselja s seboj odnaša drevesa, bojijo se tudi da ne bi odneslo stanovanjskih hiš. Tudi okoli sedem hektarjev gozdnih površin in tri hektarje travnatih površin je po prvih ocenah prizadel plaz.

STA poroča, da vaščane skrbijo nove padavine, ob tem poudarjajo, da je hitrost plazu od novembrske sprožitve znašala tudi do 30 metrov na teden in je plaz do prve hiše oddaljen manj kot 100 metrov.  S strani pristojnih pomoči še ni, so se vaščani sami lotili speljevanja vode s plazu, da ne bi zatekala v smeri plazenja, še poroča STA.

 

Vir: STA