V SDS in NSi prepričani, da je za nerešeno mejno vprašanje s Hrvaško kriva vlada Mira Cerarja

Foto: moja-dolenjska.si

V opoziciji so izredno kritični do ravnanja slovenske strani v zvezi z arbitražnim postopkom, kar naj bi pripeljalo tudi do dejstva, da generalni pravobranilec Priit Pikamäe ni upošteval zahtevka Slovenije  v katerem je želela, da sodišče določi mejo, ker ta naj ne bi bila določena zaradi hrvaške neizvršitve arbitražne razsodbe.

Odločitev je na svojem Twitter profilu pokomentiral tudi predsednik SDS Janez Janša: »Kot da vlada tega ne bi vedela v naprej,« in ob tem pozval zunanjega ministra Mira Cerarja, da poravna stroške postopka iz lastnega žepa. V SDS trenutno obsežnejše pojasnilo v zvezi s tem dogodkom še pripravljajo.

Tudi Jožef Horvat iz NSi je bil kritičen do ravnanja Cerarja v zvezi z arbitražnim postopkom. V izjavi za javnost je med drugim dejal, da je odbor za zunanjo politiko 8. marca sprejel sklep s katerim je takratni vladi Mira Cerarja naložil, da nadaljuje s pripravo na tožbo proti hrvaški. »Žal je potem Cerar čez nekaj dni odstopil in so v Sloveniji nastale nove okoliščine,« je še dodal Horvat in nadaljeval, da je NSi potem nasprotovala, da vlada Mira Cerarja, ki je opravljala tekoče posle tožbo proti Hrvaški vloži, a je to kljub vsemu storila.

Vir: STA