Potem, ko je Državni zbor potrdil šesti sklop protikoronaskega paketa pomoči v času epidemije, vlada pripravlja že sedmi paket v katerem so največ poudarka namenili pomoči gospodarstvu. Poleg predlogom pomoči gospodarstvu pa bodo vključili dodatek upokojencem in družinam, status verskih uslužbencev pa se bo izenačil s tistim, ki ga imajo samozaposleni v kulturi, ki svoje dejavnosti ne morejo opravljati zaradi epidemije koronavirusa. Med predlogi se po navedbah medijev znašlo tudi prenehanje delovnega razmerja zaposlenim, starim najmanj 65 let z vsaj 40 leti pokojninske dobe, sofinanciranje izvedbe množičnega testiranja na novi koronavirus, hitrejša izplačila državnih pomoči podjetjem in likvidnostna pomoč podjetjem. Medtem pa je v javnosti potrjeno, da bodo zaposleni prejeli 100-odsototno povračilo bolniškega staleža, v primeru okužbe s koronavirusom. Predsednik vlade pa je na Twitterju potrdil tudi pomoč prostovoljnim gasilskim društvom, ki letos zaradi epidemije ne morejo zbirati prostovoljnih sredstev s pomočjo koledarjev, kot vsako leto poprej. 

Kot navaja Delo bi upokojenci poleg izredne dvoodstotne uskladitve pokojnin decembra prejeli še en solidarnostni dodatek, ki bi bil izplačan ob decembrski pokojnini oziroma najkasneje do sredine januarja. Tako kot spomladi naj bi tudi tokrat vsi s pokojninami do 714 evrov prejeli dodatke v treh višinah – od 130 do 300 evrov. Tisti s pokojninami do 510 evrov bi prejeli 300 evrov dodatka, upokojenci s pokojninami do 612 evrov bi prejeli 230 evrov, upokojenci s pokojninami do 714 evrov pa 130 evrov dodatka.

 

V sklopu sedmega protikoronskega paketa naj bi vključili tudi pomoč družinam. Starši, ki prejemajo otroški dodatek do petega dohodkovnega razreda, naj bi prejeli 50 evrov na otroka. Za tiste, ki so izgubili delo med trajanjem epidemije, pa se naj bi proučevala možnost o nadomestilu za brezposelnost, tudi če po osnovnih pravilih, ki jih določa Zavod za zaposlovanje trenutno ne izpolnjujejo pogojev zanj.

 

Po uradnih informacijah je ministrstvo za zdravje prisluhnilo opozorilom zaposlenih v zdravstvenih in socialnih zavodih, ki v primeru okužbe z novim koronavirusom na delovnem mestu zaenkrat niso bili upravičeni do stoodstotnega bolniškega nadomestila. V sedmem protikoronskem svežnju ukrepov bo tako vključen predlog, da se z osemdeset na sto odstotkov dvigne nadomestilo za zaposlene v zdravstvu, ki so se dokazano okužili na delovnem mestu.

Temeljni dohodek za verske uslužbence
Status verskih uslužbencev, ki zaradi epidemije koronavirusa ne morejo opravljati svojega dela, bi se po predlogu njihov status izenačil s tistimi, ki so samozaposleni v kulturi. Verskim uslužbencem naj bi naslednji protikoronski sveženj ukrepov prinesel univerzalni temeljni dohodek. Ta naj bi do preklica epidemije znašal 700 evrov za verskega uslužbenca. Plačevanje socialnih prispevkov duhovnikov, redovnic in drugih verskih uslužbencev je sicer država prevzela že v šestem protikoronskem svežnju. S sedmim svežnjem pa naj bi ministrstvo za kulturo želelo začasni ukrep preoblikovati v trajnega, kar pomeni, da bi bili prispevki verskih uslužbencev tudi po epidemiji kriti iz proračuna.

Avtorica Sara Rančigaj, več lahko preberete tukaj.