V Sloveniji letos že 19 primerov ošpic zato pred dopustom v tujini poskrbite za zaščito

Foto: pixabay.com

Po poročanju STA so letos v Sloveniji zabeležili že 19 primerov ošpic, ki so jih ljudje vnesli iz tujine. Sicer je precepljenost otrok proti ošpicam pri nas relativno visoka. Kljub vsemu je v zadnjih letih precepljenost padla po priporočljivo mejo 95 %. Vsi, ki se boste odpravili na območja kjer je izbruh ošpic, na NIJZ-ju svetujejo, da preverijo ali so ustrezno zaščiteni proti tej bolezni.

Ošpice se kljub programom s katerimi želijo bolezen zmanjšati še vedno velikokrat pojavljajo v Aziji, na Pacifiku, Afriki in tudi nekaterih delih Evrope. Države v Evropi, ki so se v zadnjih letih najpogosteje spopadale s to boleznijo so Italija, Romunija, Grčija in Francija so objavili na spletni strani NIJZ-ja.

Za Slovenijo velja, da je večino primerov ošpic ljudje vnesejo ali so povezane z mednarodnimi potovanji. Za boleznijo največkrat zbolijo necepljene osebe, ki potem to prenesejo še na druge nezaščitene osebe, kar lahko pripelje do izbruha ošpic.

Kot smo poročali, je v Sloveniji precepljenost padla malo pod priporočljivo mejo 95 %. V evropski regiji naj bi bila precepljenost po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v lanskem letu 91 %, kar predstavlja rekordno precepljenost. Ob tem na NIJZ-ju ugotavljajo: »To je dobrodošel znak, da vse večje število staršev izbira cepljenje kot najbolj varen način, da zaščitijo svoje otroke pred resnimi boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem«.

K zvišanju precepljenosti naj bi pripomoglo ponovno pojavljanje ošpic v regiji in globalno v zadnjih dveh letih. Tako je namreč 49 od 53 držav evropske regije poročalo, da so zaznali 160.000 primerov ošpic od katerih se naj bi 100 primerov končalo s smrtnim izidom, med januarjem 2018 in majem 2019. Ti podatki kažejo, da gre za resno bolezen, ki je zelo nalezljiva in predstavlja tveganje za vse otroke in odrasle, ki so dovzetni za to bolezen.

Na NIJZ še opozarjajo: »Če se pri otroku ali odraslemu po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Ne hodimo v čakalnico in ne širimo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja upoštevamo navodila zdravnika.«

M.I.