V TEŠ-u načrtujejo sosežig nenevarnih odpadkov in ob tem ne razkrivajo višine potrebne investicije za takšno poslovanje

Foto: nova24TV.si

Včeraj je na srečanju z novinarji direktor TEŠ-a Mitja Tašler povedal, da se pospešeno pripravljajo na sosežig nenenevarnih odpadkov. Načrtujejo, da bodo tako v petem kot šestem bloku sosežigali nenevarne odpadke, če bodo po njegovem rezultati presoje vplivov na okolje ugodni. Tako bi naj v TEŠ-u pričeli s poskusnim kurjenjem nenevarnih odpadkov že v začetku leta 2021, redni sežig pa izvedli v letu 2022.

To bo pomenilo, da bodo morali v TEŠ poleg bloka pet ponovno graditi in to nove prostore, v katere bodo tovorna vozila dovažala trdno predelana goriva. Po besedah direktorja bi naj šlo za trdno alternativno gorivo, ki je pripravljeno iz nenevarnih odpadkov in se lahko uporablja za pridobivanje energije v tovarnah za sežig ali sosežig.

Direktor je še zatrdil, da bodo goriva prevzemali izključno od predelovalcev, ki bodo zagotavljali predpisano kakovost goriv. Načrtujejo, da bodo letno sežgali 160.000 ton takšnega goriva, kar naj bi bilo enakovredno 215.000 tonam lignita. Tašler je prepričan tudi, da bodo s tem postopkom znižali emisije ogljikovega dioksida za 156.000 ton ter obdržali mejne vrednosti težkih kovin v predpisanih merah.

Novinarjem je direktor tudi zatrdil, da v Sloveniji obstajajo interesenti, ki bodo lahko dobavljali takšno gorivo, saj ga trenutno vozijo v tujino. Kljub nejasnim analizam vpliva na okolje, ki bo morda izdano v naslednjem tednu, v TEŠ-u že prav tako za naslednji teden načrtujejo izbiro izvajalca za izdelavo projektne dokumentacije. Objavljen je bil namreč že razpis na katerega je prišla samo ena ponudba.

 

Vir: STA