V zadnjih dneh vloženi obtožnici zaradi Mercatorja in Stožic zoper Zorana Jankovića

Foto: STA

V članku “V tednu dni dve novi obtožnici za Jankovića”, avtorice Andreje Lončar lahko beremo, da sta se v minulem in tem tednu sta se odvili dve oddaji tarča, ki sta kot vse kaže sprožili postopke v zvezi z izgradnjo športnega parka Stožice. Specializirano tožilstvo je namreč vložilo  dve obtožnici zoper Zorana Jankovića. Prva obtožnica bi se naj po poročanju RTV Slovenija nanašala na davčno zatajitev, druga pa na sum nepravilnosti pri sanaciji gramozne jame.

Prva obtožnica bi se naj nanašala na Mercator, kjer policija in tožilstvo preiskujeta sum nepravilnosti pri preprodaji 47 tisoč delnic, omenjenega trgovca v letu 2006. Pri tem Janković naj ne bi prijavil 700 tisoč evrov dobička, kar bi lahko pomenilo utajo davkov v višini več kot 100 tisoč evrov. Preiskovalci sumijo, da naj bi mu pri tem pomagal sin Damijan Janković, zato naj bi bila ovadba podana tudi zoper njega. Sodna preiskava je bila zaključena lanskega oktobra, sedaj pa je tožilstvo vložilo obtožnico.

Druga obtožnica bi se naj nanašala na sanacijo gramozne jame v Stožice. Tožilstvo naj bi Jankoviću očitalo izrabo svojega položaja, da bi družbi Grep pridobil veliko premoženjsko korist, ko je potrdil obračun izvedbenih del družbe Grep glede sanacije gramozne jame po sistemu »na ključ«. RTV še poroča, da naj bi tožilstvo konec marca prejelo spis o končani sodni preiskavi na podlagi katerega se naj bi sedaj odločili za vložitev obtožnice.

V zadevi Stožice, tožilstvo devetim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Obtožnica v tem primeru je pravnomočna, a je menjava sodnice na zahtevo obrambe zamaknila začetek sojenja.

Članek “V tednu dni dve novi obtožnici za Jankovića” je dosegljiv tukaj: https://siol.net/posel-danes/novice/v-tednu-dni-dve-novi-obtoznici-za-jankovica-509274