V Zgornjesavinjskem zdravstvenem domu se že dlje časa soočajo s kadrovsko stisko. Po poročanju STA na pereče stanje opozarja tudi civilna iniciativa, kmalu pa pričakujejo dve novi zdravnici iz Bosne in Hercegovine. V zdravstvenem domu bo tako skupaj z njima zaposlenih šest zdravnikov, nato bi potrebovali še tri, je pojasnila direktorica Darja Es.

Po majskem protestnem shodu je na razmere v zdravstvenem domu Nazarje s pismom medijem in pregledom uresničevanja zahtev majskega shoda, ki ga je poslala v vednost tudi županom občin ustanoviteljic zavoda ter vodstvu zavoda in zdravstvene zavarovalnice ponovno opozorila Civilna iniciativa za ohranitev zdravja Zgornjesavinjčanov. Po oceni le-te trenutno v zdravstvenem domu Nazarje vlada pravi kaos, saj so tri splošne ambulante brez zdravnikov, kar pomeni da družinskega zdravnika nimajo 4103 bolniki. V iniciativi so poudarili, da nimajo informacij kako se stvari rešujejo.

Direktorica Zgornjesavinjskega zdravstvenega doma Nazarje Darja Es je pojasnila, da zadeve rešuje postopno, najprej se je lotila iskanja novih družinskih zdravnikov, v nadaljevanju bo več pozornosti namenila urgentni službi.

Po njenih besedah je za revizijo poslovanja, ki jo pričakuje tudi civilna iniciativa že izbrana revizijska hiša, po znanih ugotovitvah revizije naj bi svet zavoda podal tudi oceno dela vodstva zavoda. V civilni iniciativi z delom dosedanjega vodstva namreč niso zadovoljni, saj po njihovih navedbah ukrepi do sedaj niso prinesli rezultatov, zato od sveta zavoda pričakuje, da pristopi k iskanju novega vodstva.

Po besedah Esove naj bi se minuli teden o reševanju razmer in dolgoročni viziji zdravstva v Zgornji Savinjski dolini pogovarjali na sestanku z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom. Direktorica je povedala, da se je uspešno zaključil razpis za nakup novega nujnega reševalnega vozila, nadaljujejo se aktivnosti za ureditev delovnih pogojev.

Direktorica Darja Es upa, da ne bodo dodatne birokratske ovire preprečile zaposlitev 15. julija letos,  povedala je, da zdravnici razumeta slovensko in se trudita pogovarjati v slovenščini. Urediti morajo še registracijo na Zdravniški zbornici Slovenije, vedo pa, da bosta imeli le en mesec uvajalnega obdobja, mentorji so tudi že določeni. Po besedah direktorice se bosta zdravnici konec tega tedna preselili v Nazarje.

M.I.