Včeraj zvečer se je na Veliki Planini izgubila petčlanska družina

Foto: velikaplanina.si

Na poti na Veliko Planino se je včeraj zvečer izgubila petčlanska družina. Akcijo reševanja so izvedli reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik, ki so družino našli in jo varno pospremili v dolino. Ob tem je Matjaž Šarkezi iz GRS Kamnik za STA povedal, da nihče ni bil poškodovan.

Šarkezi je celotno intervencijo opisal na družabnem omrežju Facebook, kjer je navedeno, da so se člani GRS okoli sedme ure zvečer odzvali na klic, da je na Zelenem otoku ostala petčlanska družina s tremi majhnimi otroci in dvema odraslima. Reševalci so se na pomoč nemudoma odpravili z avtomobilom.

Del poti so morali zaradi zametov reševalci opraviti peš. »Ves čas je snežilo in močno pihalo, vidljivost je bila enaka ničli,« je za STA povedal Šarkezi in dodal, da zaradi izpraznjene baterije mobilnega telefona družine, le te niso uspeli priklicati, zato so iskali s pomočjo topografske karte.

Šarkezi in še en gorski reševalec sta na Zelenem robu v drvarnici zapuščene gostilne našla premraženo družino, ki so ji najprej nudili toplo zavetje in okrepčilo v svoji koči. V nadaljevanju so jim pomagali še do njihovega avta, ki so ga morali po besedah Šarkezija še odkopati izpod snega in obrniti.

Med sestopom so po besedah Šarkezija srečali še en par, ki je gazil proti Stanu, v kočo, kjer sta imela rezervacijo. Par ni vedel naslova zato so jima reševalci svetovali naj se obrneta in jima pomagali pri vleki vozila po globokem snegu do Kranjskega Raka.

Za konec je Šarkezi vse, ki na Veliki Planini oddajajo koče svetoval naj svoje goste poučijo o nevarnosti planine in jim podajo prave informacije, kje je koča ali pa jih do njih celo pospremijo.  »Naslov po Googlu ni dovolj. Predvidevam, da si lahko za praznike gorski reševalci postavimo kar bazni tabor na planini,« je še pojasnil Šarkezi za STA. Trenutno nihalka na Veliko Planino ne obratuje.

Vir: STA