“Slak: Ampak gospod Hojs, Slak: Ampak gospod Hojs, Slak: Ampak gospod Hojs, Slak: Ampak gospod Hojs, Bandelli pa naklada in naklada in ga Slak niti enkrat ne prekine,” je eden izmed komentarjev, ki je nastal po četrtkovem soočenju ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in poslanca SAB Marka Bandellija na temo vklenitve mladoletnice, ki na avtobusu ni nosila maske. Medtem, ko je Bandelli vztrajal, da vklenitev najstnice ni bil primeren ukrep postopanja, je Hojs povedal, da je bila ta v resnici večkrat opozorjena tako s strani voznika avtobusa, potnikov, kot tudi uradnih oseb, pa je vseeno nadaljevala z neprimernim obnašanjem.

Minister Aleš Hojs je policiji čestital za strokovno in zakonito posredovanje, med katerim so policisti vklenili mladoletnico, Marko Bandelli pa je zatrdil, da ni nobenega opravičila za vklepanje mladoletnice na avtobusu. “Mislim, da je policija ravnala po pravilih, po takih, za katere oni menijo da morajo biti, vendar mislim, da za eno mladoletnico verjetno ni bila potrebna takšna reakcija. Oprijem bi bil lahko drugačen. Strokovni so, to bi lahko rešili na drugačen način,” je komentiral Bandelli.

Ni se želela identificirati
Hojs je poudaril, da policisti v trenutku, ko so se soočili s predmetno gospodično, niso vedeli, da je mladoletna. “Gospodična ni želela pokazati niti dokumenta, niti se ni želela identificirati. Kasneje, kot so mi policisti povedali, ni želela na miren način na poziv policije izstopiti iz avtobusa. Ne predstavljam si, kako naj bi policista na podlagi osebnega izgleda vedela, da je gospodična mladoletna. V trenutku, ko sta to izvedela, ko je to povedala njena mama, ki je prišla na kraj dogodka, pa sta jo v trenutku odklenila.” Na to je Bandelli pristavil, da je potrebno pri vsakem dejanju, če je bilo sporno, potrebno razumeti, da je bila najstnica. “Policaji so profesionalci in bi lahko postopali na drugačen način. Tudi če ni nosila maske so tukaj pravila, ki jih moramo spoštovati. Tukaj mislim, da se strinjamo vsi.”

Avtorica Nina Žoher, več lahko vidite tukaj.