Glede na to, da se vlada ne odziva dovolj hitro, je Jelka Godec na svojem twitter profilu objavila navodila in nasvete v povezavi z koronavirusom. Obvestilo tudi za vse, ki potujete v Italijo: Furlanija Julijska krajina že včeraj razglasila izredne razmere, če ste v tujini in imate vprašanja glede morebitne okužbe s koronavirusom in s tem povezana vprašanja pokličite 112. Ob sumu na okužbo ne hodite v ZD. Pokličite zdravnika! V nadaljevanju objavljamo tudi navodila hrvaškega ministrstva za zdravje. 

Hrvaško ministrstvo za zdravje je namreč objavilo zgibanko in video s pojasnili, kaj je konoravirus, objavili so tudi nasvete državljanom. Ker so v slovenski vladi zgleda vsi na dopustu, ministra Aleša Šabedra v odstopu ni že mesec dni, vladni predsednik v odstopu Marjan Šarec pa vse zapise ocenjuje kot politiziranje, objavljamo koristna navodila.

V hrvaški Reki sta namreč trenutno dve osebi v izolaciji, v bolnišnici so ju sprejeli zaradi suma obolelosti za koronavirusom. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je po poročanju Večernjega lista tudi povedal, da pričakujejo, da se bo koronavirus v “doglednem času” pojavil tudi na Hrvaškem. V Italiji pa je očitno novi koronavirus ušel izpod nadzora, v petih regijah so do zdaj zabeležili skupno 76 okuženih, dva pa sta po okužbi že umrla. Izredne razmere so že v soboto razglasili tudi v regiji Furlanija Julijska krajina, MZZ pa še kar ne odsvetuje potovanj v Italijo. V nadaljevanju prilagamo nekaj nasvetov o tem, kako se zaščititi pred okužbo z novim koronavirusom.

Avtorja Rok Krajnc, C.R., več lahko preberete tukaj.