Vlada glede STA Tanji Fajon podala odgovor in opozorila na njene netočne navedbe tako v pismu Janezu Janši kot v oddaji Tarča

Tanja Fajon (Foto: European Parliament)

Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je danes objavil odgovor predsednici SD Tanji Fajon na pismo, ki ga je poslala predsedniku vlade Janezu Janši in v katerem je izrazila zaskrbljenost glede Slovenske tiskovne agencije (STA).

Iz odgovora Tanji Fajon, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti izhaja, da so njene navedbe tako v pismu in v oddaji Tarča, ki jih je podala glede STA netočne, hkrati pa je stanje v zvezi z STA na točki kot je, zaradi izmikanja vodstva, da bi razkrilo svoje poslovanje, kar je po zakono dolžno storiti svojemu ustanovitelju in to je vlada.

Celoten odgovor v nadaljevanju:

Spoštovana predsednica SD Tanja Fajon!

Z velikim začudenjem smo prejeli Vaš dopis glede črnogledih napovedi, ki jih izpostavljate v zvezi s Slovensko tiskovno agencijo. Prepričani smo, da Vas je nekdo zavedel, kot Vas je očitno namerno zavedel tudi ob Vaši izjavi v oddaji Tarča, da je na Slovenski tiskovni agenciji zaposlenih kar 300 novinarjev, dejansko pa se to število trenutno giblje okrog 90.

Verjamemo sicer, da ste glede Slovenske tiskovne agencije zaskrbljeni, prav tako kot smo zaskrbljeni tudi mi, ki se trudimo že več kot eno leto, da bi direktor Slovenske tiskovne agencije posloval v skladu z zakonom. Kot Vam je znano, sprva več kot pet mesecev ni želel izročiti predstavnikom ustanovitelja dokumentacije v zvezi s poslovanjem same agencije. V juniju pa je presenetljivo na spletnih straneh agencije uvedel posebno opozorilo, da nihče ne sme uporabljati storitev, ki jih mora Slovenska tiskovna agencija izvajati in morajo biti po zakonu brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Kot Vam je znano, mora Slovenska tiskovna agencija v okviru svoje javne službe objavljati tudi novice, prirejene za radijski medij. V skladu s to novo spremembo teh novic radijske postaje ne smejo uporabljati, če ne sklenejo z agencijo tržne pogodbe. To pa je nedopustno izsiljevanje radijskih postaj. Podobno velja za fotografski servis in tudi za vse ostale produkte.

Vlada Republike Slovenije je v želji, da se vzpostavi zakonito financiranje in poslovanje, v juniju sprejela posebno uredbo, ki je Uradu vlade za komuniciranje naložila obveznosti, kako nemudoma urediti financiranje Slovenske tiskovne agencije. Urad vlade za komuniciranje je zato že sredi julija po večkratnih pogajanjih poslal na STA končno verzijo pogodbe, ki je uredila financiranje STA na mesečni ravni. Kot priznavajo na agenciji, je v skladu s PKP7 rok za plačilo storitev STA iz naslova javne službe 31. 1. 2022.

V pogodbi je UKOM pristal skoraj na vse pogoje Slovenske tiskovne agencije, ki se nanašajo na oceno stroškov, žal pa ni mogel pristati na zahtevo, da se storitve iz naslova javne službe lahko tudi prodajajo na trgu. Preprosto zato, ker je to protizakonito. Kot se je razkrilo lani, je namreč direktor Veselinović več let očitno namensko podpisoval pogodbe, ki so jih številni pravniki ocenili kot pravno sporne, v nekaterih delih pa celo nezakonite. In tega ne želimo več ponoviti.

V luči teh dejstev so zato izjave, da gre agencija lahko v roku enega meseca v stečaj, več kot nenavadne. Direktor Veselinović s takšnimi izjavami grozi predvsem zaposlenim že od lanskega leta, kar se nam ravno tako zdi nesprejemljivo. Hkrati s tem pa poskuša na vsakem koraku izigravati obveznosti, ki jih STA nalaga zakon.

Glede na to, da je prav stranka SD že leta 2009 v okviru vlade, ki jo je vodila, imenovala direktorja Veselinovića, smo prepričani, da ga tudi Vi lahko opomnite in pozovete k zakonitemu ravnanju. Žal pa ne morete zahtevati od državnih uradnikov in tudi od vlade, da bi ravnala nezakonito in komur koli plačevala storitve, ki jih ta ni opravil.

S spoštovanjem, 

mag. Uroš Urbanija, direktor UKOM

 

Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje