Volkovi zopet izvedli krvavi pohod po Sloveniji

Foto: Nova24TV

Kot poroča STA se je v Sloveniji razširila vest, da so v nedeljo 4. 8 2018 v večernih urah kmetje zabeleži nov napad volkov na drobnico. Do napada je prišlo v vasi Jurišče, ki se nahaja blizu Pivke in v katerem je trop volkov poklal več kot 10 ovac. Ovce so se nahajale na ograjenem pašniku, še dodatno so jih varovali pastirski psi. Ob tem napadu so v Sindikatu kmetov Slovenije povedali, da Slovenija ni dovolj velika, da bi lahko zadržala takšno število zveri kot ga beležimo v teh trenutkih.

Tokrat so škodo utrpeli na kmetiji Pri Cunarju, kjer naj bi imeli 120 ovac. Ob tem dogodku je Florjan Peternelj iz Sindikata kmetov Slovenije za STA povedal, da se je napad zgodil na pašniku, ki je bil dvakrat varovan. Tako je bil varovan z električnim pastirjem in tudi s tremi pastirskimi psi.

V nedeljo se naj bi na pašniku paslo okoli 30 ovac in nekaj koz. »V eni noči so volkovi poklali 12 ovac, še okoli 10 jih je ranjenih,« je za STA povedal Peternelj.

Omenjena kmetija je imela na prizadetem pašniku zbrane najboljše ovce, ki so bile breje, zraven pa se je paslo tudi nekaj kozličkov. Tako so jim volkovi v svojem krvavem pohodu poklali najboljši del črede, mnoge ranjene živali bodo morali tudi usmrtiti, poroča STA.

Po mnenju Peternelja prihaja do napadov, ko volkovi iščejo hrano. »Na Juriščah je bilo na treh pašnikih to noč skupno 12 psov. A ko so začeli volkovi v okolici tuliti in klicati k napadu, so psi ušli s pašnikov. Ne gre za enega ali dva volka; tukaj je bilo od 15 do 20 volkov,« je tokratni dogodek za STA opisal Peternelj. Prepričan je tudi, da: »Slovenija ne zdrži takega števila zveri na svoji kvadraturi«. Raziskave kažejo, da bi lahko imeli v Sloveniji okoli 100 medvedov in dva tropa volkov, ostali pa v naravi ne morejo pri nas preživeti, ker je pomanjkanje hrane je še dodal Peternelj.

V sindikatu so prepričani, da je največja težava v tem, da na državni ravni sploh ni določeno največje število zveri, ki bi lahko preživele v naravnem okolju v Sloveniji. V Sloveniji naj bi trenutno bivalo okoli 100 volkov, kar je bistveno preveliko število, kar kažejo zadnji dogodki, ki so posledica tudi neustreznega odvzema iz narave v zadnjih letih, kar je potrdilo tudi upravno sodišče. Interventni zakon določa odvzem 11 volkov iz narave, vendar lovci do sedaj niso odstrelili še nobenega, poroča STA.

Vir: STA