Za 5, 6 odstotka manjši prihodki od prodaje v prvem polletju letošnjega leta za Cinkarno Celje

Foto: celje.info

Prvo polletje letošnjega leta je Cinkarna Celje ustvarila 92,7 milijona evrov prihodkov od prodaja oziroma 5,6 odstotkov manj kot v enem obdobju leta 2018. Tudi čisti dobiček podjetja je upadel in to za 57 odstotkov na 9,7 milijona evrov. Uprava podjetja je prepričana, da je to posledica spremenjenega ravnovesja ponudbe in povpraševanja na trgu titanovega pigmenta.

Revizijsko poročilo, ki je bilo na spletni strani Ljubljanske borze objavljeno 31. julija 2019, razkriva, da je družba polletni dobiček iz naslova poslovanja znižala 58 odstotkov na 11, 6 milijona evrov. Poročilo še razkriva, da so v Cinkarni Celje v prvih šestih mesecih prodali 12 odstotkov več titanovega pigmenta kot v enakem obdobju leta 2018 zato so tudi zaloge pigmenta znižali za 24 odstotkov in tako sedaj predstavljajo približno dva meseca redne proizvodnje.

Kljub vsemu so v tem obdobju povečali prodajo na trgih tretjega sveta, največji padec prodaje pa so zabeležili na trgih nekdanje Balkana. V teh državah se je povpraševanje po pigmentu bistveno zmanjšalo in tudi na domačem trgu je bil trend zelo podoben.

Junija 2019 Cinkarna Celje ni imela bančnih dolgov zato so depoziti in sredstva na računih znašali 26,5 milijona evrov, kar je 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lanskega leta.

Likvidnost in solventnost Cinkarne pod vodstvom Tomaža Benčine naj bi bila vseskozi v okviru optimalne in načrtovane ravne. Uprava še ocenjuje, da je najpomembnejši razlog slabšega poslovanja spremenljivo ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem pigmenta, ki je pripeljalo do nižjih prodajnih cen.

V družbi za drugo polovico leta pričakujejo še poslabšanje razmer zaradi vdora kitajskega materiala in ohlajanja svetovnega gospodarstva. To naj bi vplivalo tudi na poslovanje Cinkarne Celje.