Za lastno zdravje izkoristite pravico, ki vam pripada enkrat na leto

Foto: pixabay.com

V članku “To je pravica, ki vam pripada enkrat na leto, izkoristite jo”, avtorice Vande Levstik lahko beremo, da so paradontalne bolezni tudi v Sloveniji zelo pogoste, saj se z njimi srečuje 90 odstotkov prebivalstva. Večina se teh bolezni ne zaveda, ker ne bolijo. Večini pa verjetno ni poznano dejstvo, da lahko gremo enkrat na leto na brezplačen pregled k zobozdravniku.

Paradentoza je kronična okužba, ki prizadene dlesni kosti in posledica katere je lahko tudi izguba vseh zob. Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da se v Evropi s to boleznijo srečuje okoli 15 odstotkov Evropejcev. V ta namen bodo zobozdravniki v mesecu oktobru po vsej državi ozaveščali o tej bolezni in opravili okoli 87.500 pregledov ustne votline.

Premalo ljudi se zaveda, da pregled zob na lastno pobudo vsakemu pripada enkrat na leto ter, da zdravljenje vnetij in drugih sprememb v ustih, vključno s kirurškimi posegi plača zavarovalnica.

Pri paradontalnih boleznih gre za vnetje v ustni votlini, ki se najpogosteje začne v žepku med dlesnijo in zobmi. Slaba higiena ali neustrezna prehrana lahko povzročijo kopičenje bakterij na omenjenem delu, ki lahko pripeljejo do izgube vseh zob. Znaki bolezni so občasno krvavljenje zob med ščetkanjem, kar pa večina zanemari v misli, da gre za normalen pojav. Zato je zelo bodro poznati prve znake paradontalnih bolezni.

Same bakterije, ki se nabirajo ob robu dlesni, s svojimi strupi in preko imunskega odgovora organizma povzročijo vnetje in propad obzobnih tkiv. Najprej se pojavi vnetje dlesni, v nadaljevanju bolezni pa postanejo prizadeta tudi druga obzobna tkiva – koreninski cement, pozobnica ali alveolna kost.

V kolikor ljudje krvavijo iz dlesni ali imajo le-te vnete, gre za prvo fazo obolenja imenovano gingivitis. To obolenje spremlja slab zadah, čuden okus v ustih in svetlo rdeče dlesni. Za preprečevanje nastanka bolezni je zelo pomembna ustna higiena in redno ščetkanje. Vnetje dlesni se lahko razširi vse do kosti, kar pomeni izgubo zob.

»Nezdravljeno vnetje dlesni, ki se kaže kot rdečina, oteklina oz. krvavitev, se lahko razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv, paradontalno bolezen. To pa je kronična bolezen, kronično vnetje obzobnih tkiv, ki vodi k umiku dlesni, razgradnji pozobnice, cementa, kosti zobiščnega odrastka, k nastanku obzobnih žepov, majavosti zob in nenazadnje izgubi zob« je za Žurnal 24.si povedala Tina Faller Lipnik zobozdravnica, ki sodeluje v akciji Zdrave dlesni.

V kolikor opazite prve simptome bolezni, je pomembno čim prej oditi do zobozdravnika, ki bo poskrbel za odstranitev zobnega kamna in očistil žepke in tako preprečil širjenje bolezni. Včasih je že potreben kirurški poseg. Ob tem zobozdravniki opozarjajo: »Če je vneta samo dlesen, bi bolezen lahko zaustavili in obzobna tkiva bi se lahko popolnoma pozdravila«. Akcija Zdrave dlesni bo potekala od 15. oktobra do 15 . novembra.

Zobozdravniki bodo v času akcije ozaveščali o ustni higieni, učili o nevarnosti paradontalnih boleznih in merili medzobne prostore. Letošnji akciji se je pridružilo 850 strokovnjakov za ustno zdravje in bodo pregledali 87.500 bolnikov.

Vodja akcije Zdrave dlesni Katarina Petrović opozarja, da imajo zobje pet površin, ljudje pa ščetkamo samo tri površine oz. okoli 70 odstotkov zob, ker ustno higieno jemljemo kot rutino. Ostali dve površini najlažje očistimo z ustrezno medzobno ščetko. »Marsikdo se ne zaveda, da 90 odstotkov težav s slabim zadahom izhaja iz neočiščenih medzobnih prostorov,« je še dodala Petrovićeva. Po lahko povzroči težko opazen karies med zobmi in vnetje.

Kljub vsemu je večina prepričana, da si pravilno umiva zobe, a so zdravniki prepogosto presenečeni nad ustno higieno svojih pacientov. Pri ustni higieni je zelo pomembna izbira pravilne zobne ščetke in postopek ščetkanja, ki se mora izvajati od dlesni proti zobu.

Foto: pixabay.com

Kaj vam krije zavarovalnica pri obisku zobozdravnika?

  1. Zakon določa, da mora izvajalec zdravstvenih storitev pacientu, ki v celoti ali deloma sam plača zdravstveno storitev, predhodno pojasniti predvidene stroške storitve. Na pacientovo zahtevo je izvajalec dolžan tudi obrazložiti končni račun.
  2. Zunaj delovnega časa vam zavarovalnica pokrije le nujne storitve. Zavrne vas lahko le, če je prezaseden.
  3. Pregled zob vam na lastno pobudo pripada enkrat na leto, čez šest mesecev lahko greste na kontrolo po končanem zdravljenju.
  4. Med drugim vam pripadajo: zdravljenje, polnjenje in nadgradnja zob, zdravljenja vnetnih in drugih sprememb v ustih, vključno s kirurškimi posegi, zobnoprotetični nadomestki, do 18. leta vam pripada tudi občasno čiščenje zobnih oblog in odstranjevanje zobnega kamna ter ortodontsko zdravljenje.
  5. Na bolj vidnih zobeh (sekalci in podočniki) vam krijejo tako imenovane bele plombe, na drugih pa amalgamske zalivke; protibolečinske injekcije vam krije zavarovalnica.
  6. Zunaj delovnega časa vam zavarovanje pokrije le nujne zadeve; prav tako, če storitev opravi zobozdravnik, ki ni vaš osebni zobozdravnik.
  7. Nočne storitve v dežurni ambulanti so nadstandardna dejavnost, kar pomeni, da ne sodijo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Članek “To je pravica, ki vam pripada enkrat na leto, izkoristite jo” je dosegljiv tukaj: https://www.zurnal24.si/zdravje/aktualno/to-je-pravica-ki-vam-pripada-enkrat-na-leto-izkoristite-jo-335610