Zaradi netočnih podatkov o izpustih bo moral Daimler odpoklicati šestmestno število vozil

Foto: daimler.com

V članku ” Odpoklic naj bi dosegel šestmestno številko, vmes vsaj 260.000 kombijev” objavljenem na 24ur.com lahko beremo, da je Zvezdni urad za motorna vozila KBA nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu Daimler dal nalog za vpoklic več sto tisoč vozil. Vozila naj bi po mnenju urada imela vgrajeno programsko opremo, ki prikazuje nižje izpuste od dejanski.

V podjetju Daimler zato ocenjujejo, da bo številka odpoklicanih vozil šestmestna in pri tem sodelujejo z oblastmi. Odpoklic naj bi zajemal tudi 260.000 kombijev sprinter, ki so bili proizvedeni pred junijem 2016. KBA je oktobra lanskega leta pričel s preiskavo v Daimlerju, po navedbah nemških medijev zaradi suma, da je proizvajalec v vozila namestil nedovoljeno programsko opremo. Ta prem naj bi v laboratorijih prikazovala nižje izpuste od dejanskih.

Daimler je v preteklih letih po nalogu KBA-ja že moral večkrat odpoklicati različna vozila zaradi neskladnosti izpustov. Družba kljub vsemu še vedno zanika vpletenost v afero dieselgate, ki je izbruhnila leta 2015, ko je Volkswagen priznal goljufijo pri izpustih s posebno programsko opremo.

Do sedaj je Daimler moral odpoklicati okoli 700.000 avtomobilov, od tega v Nemčiji skoraj 300.000.

Članek “Odpoklic naj bi dosegel ‘šestmestno številko, vmes vsaj 260.000 kombijev” je dosegljiv tukaj: https://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/odpoklic-naj-bi-dosegel-sestmestno-stevilko-vmes-vsaj-260-000-kombijev-sprinter.html