Zaradi pomanjkanja kadrov v ZD Nazarje trenutno težko zagotavljajo nujno medicinsko pomoč

Foto: ustanove.zdravstvo.info

Trenutno največ težav Zdravstvenemu domu (ZD) Nazarje povzroča zagotavljanje nemotene nujne medicinske pomoči (NMP), saj se soočajo s kadrovskimi in prostorskimi težavami. Odhod treh zdravnikov je pripeljal do tega, da so v ZD morali spomladi vzpostaviti sistem NMP v sodelovanju z ZD Velenje, ki jim je pomagala, da so v nujnih primerih lahko zagotovili dežurno službo z zdravnikom. ZD Nazarje po poročanju STA izvaja tako sedaj nujne reševalne prevoze.

Za STA je direktorica ZD Nazarje Darja Es ob tem povedala, da nujne reševalne prevoze zagotavljajo 24 ur na dan. 24 urna prisotnost zdravnika je v tem trenutku zagotovljena ob vikendih in praznikih med tednom pa so zdravniki na voljo po sistemu rendez-vous. Trenutni protokol se izvaja v smislu, da imata ZD Nazarje in ZD Velenje zagotovljene točke srečanja, v primerih življenjskih ogroženosti pa na območje Zgornje Savinjske doline pride zdravnik iz Velenja.

STA navaja, da NMP ZD Nazarje zagotavlja na področju Upravne enote Mozirje, ki je velika 508 kvadratnih kilometrov. Na tem območju se nahaja pet zdravstvenih postaj ter sedem občin z 61 naselji in 16.500 prebivalci. Mrežo trenutno sestavlja šest voznikov reševalcev, šest spremljevalcev v reševalnem vozilu in štirje zdravniki, ostale zdravnike pa trenutno zagotavlja ZD Velenje.

»V skladu z vsemi dogovori, pri katerih je bil prisoten tudi predstavnik ministrstva za zdravje, smo uspeli zagotoviti delovanje nujne medicinske pomoči v obliki, kot jo sedaj izvajamo. Glede samega financiranja te pomoči ta trenutek težko odgovarjam, saj je s programom tudi financiranje pripadlo ZD Velenje,« je za STA povedala Esova. Dodala je še, da so letos s pomočjo javnega razpisa pristojnega ministrstva in s pomočjo občin ustanoviteljic ZD Nazarje ter donacijami kupili eno novo vozilo za nujne prevoze.

V ZD Nazarje se soočajo tudi s hudo prostorsko stisko in si tako že 12 let prizadevajo za izgradnjo prizidka. V njem bi skladno z vsemi standardi in normativi lahko uredili in opremili prostore za nujno medicinsko pomoč. Za omenjeni prizidek po poročanju STA trenutno pridobivajo gradbeno dovoljenje.

Vir: STA