Vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer je na tožilstvu podal ovadbo zoper poslanca SDS Žana Mahniča zaradi razžalitve. Izjava “mafija je zaščitila mafijo,” je po njegovem žaljiva obdolžitev. “In s tem se ne gre igrati,” je za STA dejal Fišer. Mahnič je sicer v petek vztrajal, da stoji za svojimi izjavami.

Naj spomnimo. Ustavno sodišče je v sredo do končne odločitve zadržalo tudi izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, v kolikor se nanaša na državne tožilce. Preiskovalna komisija DZ v zadevi Franc Kangler tako do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izvajati niti preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na tožilce, niti tistih, ki se nanašajo na sodnike. Sledil je buren odziv predsednika preiskovalne komisije Mahniča, ki je med drugim komentiral, “da imamo očitno policijsko državo, pravosodje brez nadzora in nekatere ustavne sodnike, ki ščitijo svoje kolege. Kot da bi gledal kakšen film o mafiji”.

V zvezi s temi izjavami je nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic ustavno sodišče in predsednika republike Boruta Pahorja pozval k predlogu za kazenski pregon Mahniča. Slednja predlogu nista sledila, je pa ovadbo vložil Fišer in v njej po poročanju Radia Slovenija med drugim zapisal, da je kot tožilec in kot nekdanji ustavni sodnik globoko užaljen ob Mahničevih izjavah.

Dr. Matevž Krivic. Foto: Nova24TV.

Več lahko najdete tukaj.