13. Festival prostovoljstva v Celju

V Celju je 20. aprila 2018 potekal Festival prostovoljstva 2018. Dogodek je pripravil Celjski mladinski center v okviru informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska, pri pripravi dogodka je sodelovala tudi Mestna občina Celje. V Celjskem mladinskem centru ponosno sporočajo, da so priznanja podelili vsem, ki so bili v lanskem letu aktivni na področju prostovoljstva in so se seveda tudi prijavili na natečaj. Hkrati so razglasili tudi naj prostovoljce za leto 2017 v petih starostnih skupinah. V Celjskem mladinskem centru so izjavili »Na ta način smo se jim zahvalili za njihov prispevek k družbi«.

Prireditev v takšni obliki postaja že tradicionalna saj je letos potekala že 13. leto zapored. Letošnjo prireditev je povezoval Milan Ninić, ki je lansko leto prejel državno priznanje za izjemno prostovoljno delo na področju socialne varnosti. Vse obiskovalce prireditve sta nagovorili podžupanja Mestne občine Celje, mag. Darja Turk, ki je bila častna gostja prireditve ter direktorica Celjskega mladinskega centra Sonja Majcen. Za uvod je zapela tudi Anabel. Prireditev se je nadaljevala s podelitvijo nagrad in priznanj, ki so ga prireditelji popestrili z bogatim kulturnim programom različnih društev, organizacij ter šol s Celjskega. Tako so se s svojim kulturnim programom predstavili: Srednja zdravstvena šola Celje, ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje ter Društvo gluhih in naglušnih Celje. V Celjskem mladinskem centru so veseli, da se je istočasno s programom na stojnicah predstavilo nekaj organizacij – Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska, Rdeči križ – območno združenje Celje, Društvo proti mučenju živali Celje, ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, Društvo gluhih in naglušnih Celje, Socio – večgeneracijski center, Zveza Sonček Celje, Gimnazija Celje – Center in Društvo tabornikov rod II. grupe odredov Celje. Vse obiskovalce je navdušila stojnica Striparne Oblaček, ki je prikazala demonstracijo risanja, katero je za njih izvedel stripar Denis Polanc.

Hospice Caring Nursing Elderly Care Patien

Seveda je imela komisija za izbor Naj prostovoljca 2017 težko delo, vendar se je kljub vsemu odločila za izbor 7 Naj prostovoljcev leta 2017. Tako so nagrade prejeli: v I. kategoriji od 12 do 15 let: Aljaž Mavrič, ki je član Prostovoljnega gasilskega društva Zagrad – Pečovnik. V II. kategoriji od 16 do 19 let: Sara Vrečko, dijakinja Gimnazije Celje – Center, v III. kategoriji od 20 do 29 let: Medeja Mahnič, prostovoljka Zveze Sonček Celje in Celjskega mladinskega Centra. V kategoriji IV. od 30 do 60 let sta nagrado prejela Matej Ledinek, ki je ustanovitelj in aktivni sodelavec Zavoda Vozim ter Marija Železnik, ki je članica Prostovoljnega gasilskega društva Frankolovo. V zadnji V. kategoriji nad 60 let sta priznanje prejeli Nada Timer, prostovoljka Društva klic upanja in Marta Aman, prostovoljka Medgeneracijskega društva za samopomoč Savinja.

Poleg priznanj so organizatorji prostovoljcem podelili tudi praktične nagrade, ki so jih prispevali: ZPO Celje, Thermana Laško, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Zavod Celeia Celje, Muzej novejše zgodovine Celje in Mladinska Knjiga. Prireditev sta jim pomagala izvesti tudi družba Simbio d.o.o. in delno Evropska unija.

M.I.