Ali veste kako izbrati akumulator?

akumulator

Akumulator je tisti nepogrešljivi del avtomobilske opreme, ki skrbi za to, da je naš jekleni konjiček venomer poln energije. Verjetno smo se že vsi kdaj srečali s praznim akumulatorjem in nato smo morali ročno, s pomočjo kablov, poskrbeti za vžig motorja. Menjava akumulatorja sicer ni pretirano zahtevna, pri menjavi boste namreč potrebovali le nekaj osnovnih pripomočkov. A večjo pozornost velja usmeriti  v dejstvo, da morate izbrati ustrezen oziroma pravi akumulator za vaš avtomobil. V nasprotnem primeru boste namreč le izgubili nekaj denarja in obilico potrpljenja. Prav zato smo za vas pripravili krajši članek, kjer vas bomo skušali na hitro seznaniti z vsemi ključnimi elementi, ki jih morate vzeti v zakup pred izbiro novega akumulatorja.

Obstaja nekaj ključnih razlik med baterijami za avtomobile, saj ima vsak akumulator svoje specifične lastnosti. Najpogostejši tipi akumulatorjev, ki se uporabljajo v avtomobilih, so svinčevi akumulatorji in litij-ionski akumulatorji. Svinčeve baterije so cenejše, vendar imajo krajšo življenjsko dobo, medtem ko so litij-ionske baterije dražje, vendar nudijo večjo gostoto energije in daljšo življenjsko dobo. Poleg razlikovanja glede na tip, se akumulatorji razlikujejo tudi po kapaciteti. To se nanaša na količino energije, ki jo lahko shrani baterija in se meri v amper-urah (Ah). Baterija z večjo zmogljivostjo bo na splošno zagotavljala več energije in trajala dlje, vendar je lahko tudi dražja in težja. Načeloma vam svetujemo, da izberete baterijo, ki ima več amper-ur od svojih tekmic. Najboljši akumulatorji ponujajo tudi po 240 Ah.

Amperi hladnega zagona oziroma po angleško Cold Cranking Amps (CCA) so naslednja v nizu pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na kvaliteto akumulatorja. To je merilo sposobnosti akumulatorja za zagon avtomobila v hladnem vremenu. Višja ocena CCA pomeni, da bo baterija učinkovitejša pri nizkih temperaturah. Pozimi se namreč kapaciteta akumulatorja pomembno zmanjša, kar lahko povzorči, da boste imeli težave z zagonom avtomobila. Pokrivanju motorja se lahko izognete, če imate visok CCA. S tega gledišča pa je tudi pomembna lastnost rezervne zmogljivosti, ki jo poznamo pod kratico RC. Ta se namreč v anglofonskih delih sveta izraža kot Reserve Capacity. Ta meri čas, v katerem lahko baterija zagotovi določeno količino energije. Višja vrednost RC pomeni, da lahko baterija zagotavlja energijo dlje časa.

Ko izbirate primerni akumulator za svoj avto, morate upoštevati svoje navade, lokalno podnebje in proračun. Če živite v hladnem podnebju, boste morda želeli dati prednost bateriji z visoko vrednostjo CCA. Če se veliko vozite, je morda boljša izbira baterija z visoko zmogljivostjo in visokim parametrom RC. Poleg tega morate upoštevati zahteve glede garancije in vzdrževanja vsake baterije, da določite skupne stroške lastništva. Nekateri akumulatorji namreč zahtevajo posebno skrb in vzdrževanje, a večinoma so to akumulatorji, ki jih najdemo v večjih prevoznih sredstvih in ne v osebnih avtomobilih.

Pomembno je tudi zagotoviti, da je baterija, ki jo izberete, združljiva z električnim sistemom vašega avtomobila in ima pravilne fizične mere, da se prilega v prostor za akumulator. Priročnik za uporabo vašega avtomobila bi moral vsebovati navodila glede vrste in velikosti akumulatorja, ki ga potrebujete. Ko boste enkrat imeli vse potrebne podatke za izbiro pravilnega akumulatorja za vaš avtomobil, vam svetujemo, da si ogledate ponudbo na spletnem mestu ceneje.si.

Z uporabo filtorv boste lahko v le nekaj klikih določili želene parametre in prejeli le relevantne rezultate v iskanju. Spletno mesto pa bo med seboj primerjalo več deset spletnih trgovin in vam ponudili najugodnejšo ceno za izbran akumulator. Tako boste lahko zagnali ugoden nakup.

Naročnik članka je ceneje.si