V Sloveniji so v torek ob 6.813 opravljenih testih potrdili 2.013 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 29,55 odstotka, kar je precej več kot v ponedeljek, ko je bilo pozitivnih 26,06 odstotka opravljenih testov. Včeraj je umrlo še 43 bolnikov, skupaj pa že 919. V bolnišnicah se je po okužbi zdravilo 1.280 ljudi, od tega jih je 209 rabilo intenzivno nego. V torek so iz bolnišnic odpustili 116 ljudi, je še sporočila vlada. 

Okužba se je razširila tudi v Domu upokojencev Center Tabor – Poljane. Po poročanju MMC-ja so sporočili, da imajo trenutno 24 potrjenih okužb, nihče ne potrebuje bolnišnične oskrbe. Stanovalci imajo navodila, naj ostanejo v svojih sobah in se ne družijo. Za nekaj dni bodo prenehali tudi izvajati videoklice. V domu še naprej testirajo stanovalce in zaposlene. Tudi sicer se je število okuženih stanovalcev povečalo za 312, veliko na novo okuženih pa je tudi zaposlenih v DSO-jih, in sicer 59. Vsako žarišče je pomembno, je poudaril  Jelko Kacin, če hočem zajeziti širjenje okužbe. Epidemiološka služba več kot to, ne zmore. Vsak lahko, s spoštovanjem ukrepov, prispeva svoj košček pri premagovanju epidemije.

 

Ne zahajate na mesta, kjer se zadržuje večje število ljudi, četudi je to na prostem. Ko srečate znance, sosede, v mestu ali na izletniški točki, nosite masko in spoštujte minimalno fizično razdaljo. Če se bomo vsi držali ukrepov, bomo lahko krivuljo širjenja obrnili navzdol, je pozval govorec. Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju bolezni covid-19 sodelujejo predstojnica KIMDPŠ v ljubljanskem Kliničnem centru prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, člana strokovne skupine PKP6 Jure Knez (Dewesoft) in Dušan Olaj (Duol).

Avtorica Sara Bertoncelj, več lahko preberete tukaj.