250 mladih raziskovalcev iz širšega celjskega območja pripravilo 120 raziskovalnih nalog

Foto: pixabay.com

Kljub epidemiji mladi raziskovalci tudi letos niso počivali. Tako so v zadnjem tednu meseca maja mladi raziskovalci iz osnovnih in srednjih šol Mestne občine Celje ter pridruženih občin uspešno zagovarjali raziskovalne naloge. Letos so zagovori zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa potekali na daljavo.

Raziskovalci in njihovi mentorji so se v letošnjem raziskovalnem letu še posebej izkazali, so zapisali na Mestni občini Celje (MOC). Raziskovalno delo je pomenilo, da so mladi nadgradili svoje znanje in tako pridobili dragocene veščine in izkušnje.

Raziskovalci iz osnovnih šol so pripravili in zagovarjali devetinpetdeset raziskovalnih nalog na dvanajstih raziskovalnih področjih. Raziskovalci iz srednjih šol pa enainšestdeset nalog na štirinajstih področjih. Raziskovalne naloge je ocenjevalo enaintrideset ocenjevalnih komisij v katerih je sodelovalo triindevetdeset strokovnih ocenjevalcev.

V projektu, ki že 42 let poteka pod okriljem Mestne občine Celje, so letos poleg devetih celjskih osnovnih in sedmih srednjih šol sodelovale pridružene osnovne šole iz Rimskih Toplic, Šentjurja, Laškega, Loč, Radeč, Frankolovega in Vojnika. V Osrednji knjižnici Celje in na svetovnem spletu je letos 120 novih raziskovalnih nalog. V projektu je sodelovalo 250 mladih raziskovalcev, njihovo delo pa je usmerjalo 138 mentorjev. Na državno srečanje, ki bo predvidoma potekalo 7. in 8. septembra 2020, se je uvrstilo enainšestdeset raziskovalnih nalog. Po končanem državnem srečanju, ki bo potekalo v Murski Soboti bodo na MOC v drugi polovici septembra pripravili zaključno prireditev, organizirali izlet za mlade raziskovalce ter izdali bilten 42. raziskovalnega leta.

“Z izvedbo zagovorov na daljavo in rezultati smo tudi letos, kljub drugačnim pogojem dela, zelo zadovoljni. V Mestni občini Celje se lahko s ponosom pohvalimo, da imamo najdaljšo tradicijo načrtnega dela z mladimi na področju znanosti in razvoja v Sloveniji. V 42 letih je v okviru projekta Mladi za Celje nastalo več kot 4200 raziskovalnih nalog. Mnoge od njih so ponudile uporabne rešitve problemov in dobre ideje, ki so bile uresničene v praksi in so imele pozitiven vpliv na življenje in dogajanje v Celju”, so zapisali na Mestni občini Celje.

M.I.