Danes so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada na podlagi sodnih odredb začeli izvajati preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju petih policijskih uprav : Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Celje. Preiskovalci iščejo dokaze v zvezi s sumi storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril. V predkazenskem postopku je obravnavanih deset fizičnih in dve pravni osebi.

Osumljena oseba naj bi po navedbah policije v imenu dveh gospodarskih družb, obeh s sedežem v Ljubljani, ki sta v obdobju 2008 do 2016 dobavljali medicinski material, trem bolnišnicam, več zdravnikom in enemu nabavniku kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla dobave medicinskega materiala dala različna nedovoljena darila v obliki plačila stroškov potovanj, avtorskih honorarjev, donacij in gotovine.

Po do sedaj zbranih ugotovitvah znaša premoženjska korist, ki so si jo osumljeni pridobili okoli 100.000 evrov. Hišne preiskave potekajo na 16-ih naslovih, v katerih sodeluje 41 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in 16 kriminalistov sektorja kriminalistične policije policijskih uprav Maribor in Celje.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. Za obravnavana kazniva dejanja je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let.

Foto: DZ RS

Ponovno se je izkazalo, da je naša lokalna poslanka Jelka Godec skozi delo preiskovalne komisije tako v samih zaslišanjih prič, v vmesnem poročilu in zaključnem poročilu utemeljeno opozarjala na nekatere nepravilnosti, ki so se pojavljale pri nakupu in prodaji žilnih opornic v našem zdravstvenem sistemu. Poslanka je na novinarski konferenci povedala, da je vesela, da sta tako NPU kot SDT pričela preiskovati to zadevo. “Pričakovala bi sicer to prej, NPU in SDT sta z določenimi informacijami razpolagala že pred našo preiskovalno komisijo, pa kot vemo je bila zadeva ustavljena leta 2015,” je še povedala poslanka Jelka Godec.

Poslanka je danes na novinarski konferenci poudarila, da od NPU-ja ne pričakuje samo, da preišče zdravnike, ampak da preišče tudi vodje nabave, direktorje in dobavitelje v tistem času. Po njenem mnenju je tako v zaključnem kot v vmesnem poročilu dovolj dokazov, da se preišče vse poprej navedene akterje. Poslanka Jelka Godec je še prepričana, da NPU razpolaga že z vso originalno dokumentacijo, saj sta jo UKC Ljubljana in UKC Maribor predala preiskovalni komisiji, le-ta pa jo je po končanem delu predala NPU-ju in zato so danes zastonj iskali dokumentacijo v zvezi s to zadevo.

M.I.