Od 25. do 27. januarja bo potekal v Žalcu 13. mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest, poroča STA. V žalskem Domu II. slovenskega tabora bodo nastopile skupine iz Slovenije, Avstrije in ZDA. Organizatorja poleg dveh večernih koncertov napovedujeta še otroško matinejo, ob festivalu bodo potekale brezplačne delavnice.

Umetniški direktor festivala Dejan Tamše je povedal, da BUMfest v Savinjski dolini vztraja od leta 2007, ko so pripravili prvi festival. Po njegovih besedah so odlični izvajalci, dobra energija in obiskanost koncertov z udeleženci z vseh koncev Slovenije pripeljali do tega, da je festival postal tradicionalen.

V Žalec prihaja letos iz ZDA Duo Dan Moore in Mat Britain, ki bo poslušalce, kot je napisano na spletni strani festivala, popeljal s prijetno in lahkotno glasbo daleč stran, v tople kraje, saj da izjemno zabavna glasbenika občinstvo takoj pridobita na svojo stran.

Na BUMfestu je skupina Studio Percussion Graz iz Avstrije že nastopila. Gre za zasedbo s 40-letno tradicijo in spada med vodilne evropske tolkalne skupine. Skupina se bo predstavila s kratkim, a atraktivnim programom.

Po poročanju STA se bo Slovenski tolkalni projekt – Stop, ki letos obeležuje 20 let delovanja predstavil s programom, ki jih je zaznamoval skozi leta, od strogo ritmičnih do melodijskih, od skrajno resnih, do blazno neresnih, od Bolgarije do Španije, od Slovenije do ZDA, za vsakega nekaj.

Najmlajši na BUMfestu iz Slovenije bodo letos Rhythm Factory, organizatorja festivala sta zaupala, da bodo nekaj zaigrali sami, da bodo pa imeli tudi zelo pomemben spremljevalni ansambel tokratnim ameriškim gostom.

Dvojčici Irena Yebuah Tiran in Leticia Slapnik Yebuah sta to leto ambasadorki festivala. Organizatorja BUMfesta sta slovenski tolkalni projekt – Stop in Zavod za kulturo, šport in turizem.

M.I.