Jutri se šolarji prve triade, kot tudi vrtčevski otroci, še ne bodo vrnili v šolske klopi in vrtce, je odločitev vlade na četrtkovi novinarski konferenci Vlade Republike Slovenije predstavila Kustečeva, naj pa bi se to zgodilo v ponedeljek 11. januarja. Se pa 5. januarja v šolo vračajo otroci s posebnimi potrebami.

Vlada je pri oceni razmer in posledično tej odločitvi upoštevala tako trenutne razmere kot tudi odločitve držav z veliko boljšo epidemiološko sliko, kot je naša, kot so Avstrija, Nemčija, Nizozemska, Irska in Danska. Slednje so se odločile, da po novem letu šol še ne odprejo. Šole bodo povečini v teh državah ostale zaprte do sredine januarja, ponekod bodo zaprti ostali tudi vrtci. Tudi na Hrvaškem, kjer so razmere primerljive z našimi, testirajo pa veliko manj ljudi bodo osnovne in srednje šole ostale zaprte do 18. januarja.

Vsak od nas lahko prispeva k temu, da bodo učitelji, vzgojitelji, otroci in njihovi domači varni. Zato je pediater Denis Baš vse pozval k sodelovanju in odgovornemu ravnanju. Ključno se mu zdi, da vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju na delo hodijo popolnoma zdravi in da že ob vsakem najmanjšem znaku ostanejo doma ter opravijo testiranje na novi koronavirus.

Vse, ki sodelujejo pri delu šol, vrtcev in vzgojnovarstvenih zavodov, je Baš prosil , da se udeležujejo rednih testiranj na prisotnost okužbe s SARS-CoV-2, katerih namen je, da se odkrijejo okužene osebe zgodaj, še preden se pojavijo znaki okužbe, da se s takojšnjo izolacijo prepreči, da bi se okužba širila naprej. Na rednih testiranjih v drugih podobnih poklicih je bilo pozitivno ugotovljenih približno 3 odstotke takih oseb.

Za test je potreben bris nosnega žrela. Sluznica tam najbolj ustreza bivalnim pogojem virusa, zato na njej nahaja v največjih količinah. Bris je nekoliko neprijeten, ni pa boleč in je popolnoma neškodljiv. Po izvedbi testa se ves kužni material zavrže. Test pokaže trenutno stanje, zato je potrebno test na nekaj dni ponavljati.

Baš je vse spodbudil, da se vsi kar se da najbolje držijo vseh svetovanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, kot so ohranjanje “varnega mehurčka”, nošnja maske in druge osebne zaščitne opreme, pogosto zračenje prostorov, razkuževanje.

Nujno je omejevati stike v domačem okolju, saj je število okužb v družbi še vedno izredno visoko. Pomembno je, da ljudje zdravi ostanejo tudi tako, da tudi doma vzdržujejo “varni mehurček”, se še naprej izogibajo zunanjim druženjem, ne hodijo po nenujnih opravkih in se držijo vseh drugih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb.

Vir: Vlada RS