60-letnico bodo na Šolskem centru Celje zaznamovali z novim prizidkom, ki bo izboljšal učne pogoje

Foto: ŠC

Pred nekaj dnevi so na Šolskem centru Celje (ŠC) pričeli z dolgo pričakovanimi deli za izgradnjo prizidka v katerem bodo svoj prostor dobile specializirane učilnice. Vrednost investicije ocenjujejo na več kot milijon evrov. Dijake naj bi učilnice v katerih bodo potekale vaje sprejele že v prihodnjem šolskem letu. V izjavi za javnost so na Šolskem centru Celje še zapisali, da je to darilo njihovim uporabnikom ob praznovanju 60-letnice.

V letošnjem šolskem letu ŠC obiskuje 2995 dijakov na 5 različnih šolah, 400 študentov višješolskega programa in 1000 udeležencev različnih oblik izobraževanja odraslih. Pouk poteka na matični šoli na Lavi ter na Kosovelovi in Ljubljanski ulici. V zadnjih letih imajo zelo podobno število dijakov, študentov in odraslih obiskovalcev izobraževalnih vsebin, vendar pa tehnologije izjemno hitro napredujejo. Za zagotavljanje sledljivosti tem trendom ter obiskovalcem izobraževalnih vsebin ponuditi čim boljše pogoje za profesionalni razvoj, je bilo nujno potrebno, da so se odločili za izgradnjo prizidka.

Foto: ŠC

»Od leta 2015 smo skupno odkupili 3 tisoč m2 sosednjih zemljišč in odstranili dotrajane objekte. Zadnji dve leti smo se ukvarjali s pridobivanjem ustreznih dokumentov za gradnjo prizidka in marca letos dobili gradbeno dovoljenje za začetek del. Za objekt bomo odšteli nekaj več kot milijon evrov. 170 tisočakov smo dobili od pristojnega ministrstva, preostanek je izključno denar zavoda,« je na tiskovni konferenci povedal direktor Šolskega centra Celje Igor Dosedla.

Projekt so zasnovali v Biroju Žveplan in bi naj imel po načrtu 700 m2 notranje površine. Zasnova predvideva prilagoditev prostora raznolikim potrebam, ki jih ima ŠC z zelo raznolikimi izobraževalnimi programi: »V njem bodo prostor našle specializirane učilnice, prostori za laboratorijske vaje in praktični pouk, fitnes in večnamenska dvorana.« Zaključek gradnje načrtujejo v maju 2020 zato bi lahko prostori prve dijake sprejeli že na začetku naslednjega šolskega leta.

Igor Dosedla, ki ŠC vodi zadnjih 16. let je pod njegovim vodstvom v učno tehnologijo vložil okoli 10 milijonov evrov in tako postal eden najbolje opremljenih srednješolskih zavodov v Sloveniji. »Leta 2007 je bilo za nas zelo pomembno. Tehnologija je napredovala s svetlobno hitrostjo in da bi se ustrezno odzivali na potrebe gospodarstva, smo ustanovili Medpodjetniški izobraževalni center. Pridobili smo 2 milijona evrov evropskih sredstev, ki smo jih vložili v opremo specializiranih učilnic. Istočasno smo centru pripojili še dve šoli in tako pod eno streho spravili celotno tehniško izobraževanje v Celju,« je na to temo še dodal Dosedla.

Ob tem povejmo, da je ŠC ob praznovanju 60-letnice dobil tudi novo maskoto, sovo Šovo.

Foto: ŠC

M.I.