72-letnika v Šentjurju oropali trije Romuni, med njimi ena mladoletna oseba!

Foto: Policija

Šentjur. 3. marec 2021 – Policisti so včeraj, 2. marca 2021, v dopoldanskem času obravnavali rop 72-letnega občana Šentjurja, ki so ga izvedli trije Romuni s pretvezo da zbirajo prostovoljne prispevke.

Po podatkih PU Celje je včeraj okoli 9. ure dopodldan mladoletni državljan Romunije na parkirišču trgovine na Ulici Miloša Zidanška v Šentjurju pristopil k 72-letnemu domačino pod pretvezo da je gluh in ga prosil za denar. Ker je 72-letnik verjel njegovim navedbam in v upanju, da bo pomagal tudi ostalim gluhonemim je mladeniču obljubil pomoč. Ob izpolnjevanju obrazca, ki mu ga je mladoletnik ponudil v podpis in namenu, da iz denarnice vzame denar, ga je mladoletnik grobo odrinil in iz denarnice vsel vso gotovino. Občan se je napadu uprl in iz rok mladoletniku iztrgal enega od ukradenih bankovcev. V tistem trenutku sta do 72-letnika pristopila še dva moška, ki sta proti njemu začela zamahovati, mladoletnik pa je stekel do vozila, v katerega sta stekla tudi preostala moška.

Na srečo sta beg s kraja dejanja zaznala šentjurska policista, ki sta se ravno v tistem času peljala mimo. S pomočjo druge patrulje so uspeli policisti storilce ustaviti, kjer so jim tudi odvzeli prostost in jih pridržali. Po podatkih policije gre za Romune stare 16, 19 in 37 let. Zoper njih bodo podali kazensko ovadbo in jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policisti so romunske državljane oglobili tudi zaradi kršenja Zakona o nalezljivih boleznih.

S PU Celje so še sporočili, da je trojica najverjetneje goljufala tudi drugod po Sloveniji, dva od njih pa sta bila v preteklosti zaradi goljufij in tatvin že obravnavana na Madžarskem, Belgiji, Švedskem in Španiji.

Ob tem policisti še opozarjajo: “Goljufi, ki pod pretvezo človekoljubnih del, zbirajo denar za razne organizacije oziroma različna društva, so pri goljufijah izredno spretni in prepričljivi. Običajno imajo ponarejena dovoljenja organizacij za zbiranje denarja ter delno izpolnjene sezname s podpisi darovalcev, da delujejo bolj pristno.”

M.I.