V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.
Proizvajalec obvešča o odpoklicu suhe klobase.
Podatki o živilu
Opis živila: Domača suha klobasa
Ime živila: ‘Domača suha klobasa’
Proizvajalev: Mego d.o.o.
Rok uporabe: 10. 5. 2021
Lot: 20193
Vzrok odpoklica
Prisotnost bakterije Listeria Monocytogenes v živilu.
Listerija
Bakterijska okužba z listerijo sodi med najnevarnejše, saj je lahko celo smrtna. Bakterijo listerijo najdemo predvsem v svežem mleku in izdelkih iz njega, pa tudi v surovem mesu (npr. tatarski biftek, karpačo). Uživanje teh izdelkov odsvetujejo nosečnicam in doječim materam, saj lahko okužba povzroči spontani splav ali sepso. Listerija je lahko tudi v slabo oprani zelenjavi.
Človek se okuži na več načinov:
– skozi usta s kontaminirano hrano;
– z neposrednim stikom s kužnim materialom;
– aerogeno-po zraku (vstopno mesto je očesna sluznica);
– plod v maternici se okuži preko posteljice ali pa se novorojenec okuži med porodom.
Preprečevanje okužb z listerijo
Živila, ki so onesnažena z listerijo, lahko resno ogrozijo naše zdravje, zato je pomembno, da pri rokovanju z živili upoštevamo naslednja priporočila:
- Pri izbiri živili se zavedajmo, da so nekatera živila tvegana. Ne uživajmo tveganih živil, če spadamo v katero od ogroženih skupin.
- Živila za neposredno uživanje porabimo čim prej oziroma najkasneje do roka uporabe.
- Dosledno izvajajmo osebno higieno, zlasti temeljito in pravilno umivanje rok.
- Temeljito in sprotno čistimo delovne površine, posodo, pribor, kuhinjske pripomočke,
hladilnik. - Sadje in zelenjavo pred nadaljnjo pripravo in zaužitjem temeljito operemo.
- Hitro pokvarljiva živila hranimo na hladnem (pod 4 °C).
- Pred zaužitjem živila zadostno toplotno obdelamo (nad 85°C).
- Preprečujemo navzkrižno onesnaženje.
- Zlasti pomembno je, da navedena priporočila upoštevajo nosečnice. Uživajo naj le sveže pripravljene in toplotno zadostno obdelane jedi!
Tvegana živila za okužbo z listerijo
1. Surovo oz. toplotno neobdelano mleko ter mlečni izdelki iz surovega oz. toplotno
neobdelanega mleka, zlasti mehki siri, kot so feta, Camembert, Brie, siri s plemenito
plesnijo.
2. Surova, slabo oprana zelenjava in sadje.
3. Surovo meso (carpaccio, tatarski biftek), toplotno nezadostno obdelano meso in
poltrajni suhomesni izdelki.
4. Delikatesni izdelki kot so fermentirane salame in klobase, delikatesne solate.
5. Surove in prekajene ribe (losos, postrv, slanik..), suši, morski sadeži.
Vir: e-maribor