Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 15. julija 2020 v Vili Podrožnik zaposlenim v dejavnosti komunalnega gospodarstva vročil repliko priznanja Jabolka navdiha. S tem se je zahvalil vsem v komunalni dejavnosti za požrtvovalno in nesebično delo v času, ko je zaradi spopadanja z epidemijo, življenje v državi zastalo. Podelitve sta se v imenu družbe Simbio udeležila Aleš Založnik in Darko Knez.

»Zaposleni na Simbiu smo veseli, da je predsednik republike opazil naše delo, saj je bilo v tistem najbolj kriznem obdobju izvajanje komunalnih storitev še posebej zahtevno. Zaradi našega dela je življenje vseh državljanov potekalo normalno. S podelitvijo Jabolka navdiha je tudi družba Simbio dobila potrditev, da dela dobro ter v službi ljudi in okolja,« je poudaril mag. Marko Zidanšek, direktor Simbia.

V času epidemije se je brez dvoma izkazalo, da večina storitev, ki jih izvajajo zaposleni v občinskih gospodarskih javnih službah, spada med bistvene storitve za delo in življenje vseh državljanov. Nemogoče si je zamisliti, da bi med epidemijo pred našimi vrati pričeli kopičiti odpadki, ki bi privabljali glodavce in širili neprijetne vonjave, po ulicah pa ležali potencialno kužni odpadki.

Kot je izpostavil predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Miran Lovrič, je prav vsak zaposleni v komunalni dejavnosti prispeval k temu, da državljani ne bi občutili posledic številnih ukrepov, ki so jih morala sprejeti komunalna podjetja za zaščito svojih zaposlenih in uporabnikov ob sočasni skrbi za nemoteno izvajanje ključnih storitev, k čemur so bila komunalna podjetja ves čas epidemije brezpogojno zavezana. Zaradi zagotavljanja varnosti so bila primorana začasno opustiti izvajanje nekaterih nenujnih storitev, obenem pa vse moči usmeriti v to, da bi tudi v primeru črnega scenarija širjenja okužbe med svojimi zaposlenimi zagotovili ustrezne kapacitete, da izvajanje storitev ne bi bilo ogroženo.

»Pri tem se zavedamo, da je bilo delo zaposlenih zaradi tveganja stika z virusom pri ravnanju z odpadki, pri prevzemanju pokojnikov, pri delu na čistilnih napravah in drugih storitvah močno oteženo. To kaže na izjemno predanost in požrtvovalnost delavcev v komunalnem gospodarstvu,« je še izpostavil.

Vir: Simbio