Pandemija koronavirusa s katero se preboldski Odelo srečuje že od izbruha na Kitajskem popolnoma spremenila načrte za letošnje leto

Foto: Odelo

Prebold 4. oktober 2020 – Podjetje Odelo iz Prebolda, ki se ukvarja z razvojem sistemov za zadnje luči v avtomobilski industriji je izbruh novega koronavirusa prizadel že v mesecu januarju, ko so se z epidemijo srečali na Kitajskem. Temu je sledil strm padec naročil, ko se je s pandemijo začel spopadati še preostali svet.

Družba bo v luči stabilizacije razmer sedaj pristopila k reviziji načrtov za razvoj. Zapis družbe v lanskem letnem poročilu razkriva, da se Odelo ves čas prilagaja spreminjajočim se razmeram na trgih, ki jih v letošnjem letu krasi novi koronavirus. Za letošnje leto so si v družbi, ki ima v Sloveniji dve proizvodnji in sicer v Preboldu in Črešnjevcih prizadevali višje prihodke kot v lanskem letu, a so jim razmere na svetovnem trgu to preprečile.

Letos bodo v Odelu pričeli z serijsko proizvodnjo nekaj dodatnih proizvodnih modelov ter naslednikov že sedaj serijskih proizvodnih produktov.

Iz letnega poročila izhaja, da so v podjetju leta 2019 ustvarili 207 milijonov evrov čistih prihodkov. To je sedem milijonov več kot v letu 2018, med tem jim je čisti dobiček lani padel na 7,7 milijona evrov, kar je 4,3 milijona manj kot leta 2018. To je tudi posledica ohlajanja gospodarstva in trgovinskih sporov, saj je bil čisti dobiček v letu 2019 manjši kot leta 2018 kljub večjemu prihodku leta 2019 kot 2019.

M.I.