(Video) Edvard Kadič: “Slovenci na svoji zemlji zagotovo nismo hlapci, ampak prej zmagovalci, ki znamo stati in obstati!”

Foto: Zajem zaslona (Nova24TV)

Ali smo Slovenci res hlapci? Prepričan sem da ne”, je v tokratne komentarju na Nova24TV dejal Edvard Kadič. Njegovo razmišljanje se nanaša na trditev v eni od pogovornih oddaj na nacionalni televiziji in katerega je izrazil eden od tamkajšnjih gostov.

Za razliko od mnenja izraženega na nacionalni televiziji je Kadič prepričan, da gre v primeru Slovencev bolj za narod zmagovalcev, ki zna na svoji zemlji kljub krizam stati in obstati. Takšno razmišljanje “Slovenci smo hlapci”, po besedah Kadiča izhaja iz nerazumevanja povesti Ivana Cankarja o hlapcu Jerneju in njegovi pravici. V povesti se Jernej, ki je prepričan, da mu po 40 letih dela na kmetiji le-ta tudi pripada poda iskati pravico po svetu, kjer pa je vedno zavrnjen. Povest je tako nastala kot simbolna pripoved neke politike na Slovenskem.

Po mnenju Kadiča se Slovence s to napačno interpretacijo te povesti vseskozi prepričuje, da je hlapec. Ker sama povest ni preveč zahtevna za razumevanje si je komentator zastavil vprašanje: “Zakaj se te prispodobe razumniki tako vztrajno oklepajo, ravno v tem napačnem smislu?” S takšno interpretacijo, da je Slovenec hlapec dobijo aktualna vprašanja v naši današnji družbi popolnoma drugačen pomen, je dejal Kadič.

Komentatorju je nepojmljivo tudi zakaj se v Sloveniji v zadnjem desetletju tako načrtno ljudi poneumlja s tako imenovanimi novimi obrazi. S tem se ljudem obljublja odrešitev hlapčevstva, hkrati pa se vse ljudi, ki niso enakega mišljenja in se ne identificirajo z razrednim bojem, ki ga obljubljajo celo v letu 2022 ponižuje.

V komentarju se je Kadič spraševal tudi, zakaj se ovržejo ovadbe zoper napadalca na Milana Kreka na ulici, zakaj zavržejo pozivi k rušenju ustavne ureditve v državi? Vse to se ne počne zaradi neznanja, ampak zaradi prikritega političnega boja in nagajanja, je prepričan komentator. Prav tako je v času, ko je sodeloval z vlado Janeza Janše v nekaterih medijih izvedel toliko bedarij o sebi, ki si jih v 50 letih poprej niti ne bi uspel zmisliti.

Vir: Nova24TV