Narobe svet! Pred dvema letoma so se skregali in zbežali pred odgovornostjo ob bližajoči se krizi, danes naj bi imeli boljšo rešitev za Slovenijo

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

V Sloveniji se je mogoče večkrat vprašati, če vlada narobe svet? V sredo so namreč stranke zbrane v KUL-u predstavile dokument, ki bi naj prinašal rešitve za “boljšo Slovenijo”. Ob tem pa so kot kaže pozabili, da so se pred dvema letoma skregali med samo in zbežali pred bližajočo se krizo, danes pa ljudem ponujajo rešitve za boljšo državo. Res narobe svet.

»Trdno odločeni in zavezani k sodelovanju so voditelji opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB predstavili nabor rešitev za boljšo Slovenijo. Na dan, ko je predsednik republike podpisal odlok o razpisu rednih volitev v državni zbor, so prvaki štirih strank enotni, da bodo po volitvah sestavili stabilno levosredinsko vlado, ki bo v Sloveniji znova vzpostavila delujočo ustavno demokracijo. Skupni imenovalec štirih strank za napredek so vsem dostopno javno zdravstvo, močna socialna država, konkurenčno gospodarstvo in kakovostno izobraževanje. Spoštovanje ustave in zakonov, neodvisno sodstvo in svoboda medijev pa so nujni pogoji za napredek in razvoj države, so poudarili predsedniki, ki bodo svojo politiko gradili na spoštovanju in vključevanju vseh državljanov,« je zapisano v uvodu sporočila za javnost.

Opozicija KUL dejansko doslej še ni pokazala nič, tudi, ko so bili na oblasti, kar so potrdili tudi ob razpadu vlade Marjana Šarca. Na predstavitvi so se kot lider tega “projekta” poskušali prikazati v SD, ki so medse povabili celo Milana Kučana – na zadnja razkritja medijev, se je morda povabil kar sam, saj velja še vedno za močno figuro na levem političnem polu. Skoraj bizarno je dejstvo, da je Tanja Fajon na predstavitvi govorila kako dolgo danes čakajo ljudje na diagnoze in da so ravno sedaj čakalne dobe najdaljše – morda je pozabila, da so Slovenija, Evropa in svet že dve leti pod vplivom pandemije covida-19? »V ospredje bomo postavili bolnike, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo. Sama sem 30 let kronična bolnica in vem, kako pomembno je priti do oskrbe pravočasno. Vsakdo mora imeti dostop do osebnega zdravnika. Skrajšati moramo čakalne vrste. Naš načrt je, da mora vsakdo priti do specialista v 30 dneh. Kako to doseči? Takoj lahko ukinemo dodatno zdravstveno zavarovanje in prenesemo sredstva v osnovno zdravstveno zavarovanje. Nujno je tudi postopno višanje sredstev za javno zdravstvo na 12 % BDP, kar je je raven bolj razvitih držav,« je dejala.

Na predstavitvi se je “izkazal” tudi koordinator Levice Luka Mesec, ki si želi večje socialne privlačnosti v državi. Vendar ni odgovoril za koga bi morala biti ta socialna privlačnost – izbrance in podpornike Levice? Verjetno je v svoji zagnanosti Mesec namreč pozabil, da je ravno vlada Janeza Janše v času epidemije sprejela najbolj drastične ukrepe za pomoč ljudem. »V novi vladi bomo garant za to, da se zaveze, ki jih bomo dali pred volitvami, upoštevajo. Da ne bomo dobili še ene vlade, ki je pred volitvami govorila nekaj, po njih pa delala nekaj povsem drugega. V svojem dosedanjem delovanju smo pokazali, da na tako igro ne pristajamo – in tudi ne bomo. Družbo je treba potegniti iz brezupa, postaviti jasne cilje, ki jih hočemo doseči do leta 2030 – in jih začeti uresničevati takoj, dan po volitvah. Zato smo danes predstavili,  kako odgovoriti na draginjo, da si za svoje plače lahko privoščimo vse manj, in kako do leta 2030 priti do 30.000 javnih najemnih stanovanj.«

Več si lahko preberete tukaj.

Vir: Demokracija