(Video) Igor Omerza in kandidat za poslanca SDS Anton Šturbej na pogovornem večeru: “Marsikaj iz prejšnjega sistema se je preneslo v novega”

Foto: Twitter (Anton Šturbej)

V soboto je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah v okviru Demokracija Magazin Tour potekal pogovorni večer oziroma predstavitev knjige “Velikani slovenske osamosvojitve in Udba. Gosta pogovornega večera, ki ga je vodil Jože Biščak sta bila avtor knjige Igor Omerza in kandidat za poslanca SDS Anton Šturbej.

Igor Omerza je bil tudi član vodstva Odbora za varstvo človekovih pravic, po politični karieri se je umaknil iz javnega življenja in svoj čas namenil raziskovanju in publiciteti. Na drugi strani je bil kandidat Anton Šturbej svojo poklicno pot opravljal v Slovenski vojski, po izobrazbi pa je magister managementa.

 “Sprejemale so se pozitivne stvari za vse skupine ljudi. Kozjansko ima veliko priložnosti, če bo ta vlada delala naprej, si lahko obetamo razvoj turizma in kmetijstva ter celotnega gospodarstva v regiji”, je delo aktualne vlade na začetku opisal Anton Šturbej.

Zakaj je država pred nastopom vlade Janeza Janše, dejansko zastala v razvoju, sta si bila sogovornika enotna, da je posledica tega vpetost starega sistema v novo nastalo državo. “Slovenska Udba je nastala že 15. avgusta 1941, del Udbovcev pa je uspešno prešel v močno kapitalsko strukturo, o čemer dokumentirano piše Rado Pezdir v svoji knjigi »Vzporedni mehanizem globoke države«. Z nastopom nove, demokratične vlade, je bilo z Udbo konec, a se je marsikaj preneslo v novi sistem, kar Sloveniji ni v čast, še posebej pa ji je v škodo, je poudaril Omerza in spomnil na pet milijard evrov, ki smo jih porabili za bančno sanacijo,” je razmišljal Igor Omerza.

Anton Šturbej je z zbranimi delil zgodbo iz svoje mladosti, ko se je tudi sam kot številni drugi zavzemal za spremembe. “Ko zaposlen v Železarni Štore, kjer sem bil kontrolor, so želeli sodelavcu invalidu omogočiti, da bi lažje delal, zaradi tega pa so ga poklicali na zaslišanje; to je izgledalo tako, da ga v treh urah niso nič vprašali, le nekdo je ves čas nekaj pisal … S tem so hoteli povedati, naj se ne zavzemamo za neke druge ideologije. Takrat sem dojel, da se predstavljajo za nekaj drugega, kot v resnici so”, je dejal Šturbej.

Celoten članek vam je dostopen tukaj.

Vir: Demokracija11