Mestna občina Celje: Nove investicije za boljšo opremljenost gasilcev

Foto: MOC

Mestna občina Celje v vsakoletnem občinskem proračunu poleg sredstev za redno delovanje poklicnih in prostovoljnih gasilcev zagotavlja tudi investicijska sredstva, ki so namenjena nabavi in modernizaciji gasilske opreme. Gasilci letos načrtujejo več investicij, s katerimi bo njihovo delovanje v prihodnje še učinkovitejše in predvsem tudi bolj varno.

Mestna občina Celje bo letos financirala več ključnih izboljšav za Poklicno gasilsko enoto Celje (PGE). Gasilci lahko pri svojem delu že uporabljajo nov plinski viličar in dva nizko dvižna baterijska viličarja, v uporabi pa je že tudi nova prenosna satelitska antena z intervencijskim Wi-Fi omrežjem, ki bo omogočala vzpostavitev internetne povezave na oddaljenih ali težko dostopnih območjih. To bo povečalo učinkovitost in koordinacijo med intervencijami, kar je še posebej pomembno v primeru naravnih nesreč, ko se pripadniki sil za zaščito, reševanje in pomoč pogosto soočajo z motnjami v omrežju.

Poleg tega je MOC zagotovila tudi finančna sredstva za nakup večnamenskega gasilskega vozila z možnostmi nadgradenj, ki omogočajo hitro prilagoditev vozila za različne vrste intervencij, ter za nakup avtolestve. Med pomembnejšimi investicijami je tudi dopolnitev osebne zaščitne opreme, ki je ključna za varnost pripadnikov PGE. Za te investicije je v letošnjem občinskem proračunu predvidenih dobrih 200 tisoč evrov.

Večja letošnja investicija, ki jo predvidevajo v jesenskih mesecih, je tudi nakup gasilskega vozila s cisterno (GVC-2) za Prostovoljno gasilsko društvo Ljubečna. Skupna vrednost vozila znaša približno 300 tisoč evrov, delež MOC pa je predviden v višini 66 tisoč evrov. Investicijo bosta sofinancirala še Gasilska zveza Celje in PGD Ljubečna.

Novi vozili bodo v letošnjem letu prejeli tudi pripadniki PGD Trnovlje in PGD Lopata. Trnoveljski gasilci so vozilo že prevzeli na junijskem slavju ob 100. obletnici delovanja PGD Trnovlje, člani PGD Lopata pa ga bodo začeli uporabljati v jesenskih mesecih. Mestna občina Celje je za nakup obeh vozil skupno prispevala 38 tisoč evrov.

V letošnjem letu bo MOC za delovanje sistema za zaščito, reševanje in pomoč namenila 3.493.651 EUR.

Mestna občina Celje