Mestna občina Celje: Jesenska čistilna akcija “Očistimo Celje”

Foto: MOC

Spomladanska čistilna akcija je v Celju že tradicionalni dogodek, s katerim želijo prispevati k čistejšemu in bolj urejenemu okolju. Lani so jo po obsežnih poplavah in neurjih organizirali tudi jeseni, dober odziv pa jih je na Mestni občini Celje prepričal, da jo ponovijo tudi letošnjo jesen. Sredi oktobra bodo tako občanke in občane povabili, da se udeležijo aktivnosti, na katerih bodo združili gibanje, skrb za okolje in skupnostno sodelovanje.

»Pobiratlon« – gibalno-okoljski dogodek

Na svetovni dan hoje, v torek, 15. oktobra 2024, bodo organizirali dogodek »Pobiratlon«, kjer bodo udeleženci združili gibanje in čiščenje okolja. Med pohodom ali tekom po različnih delih mesta bodo pobirali odpadke in tako prispevali k čistejšim javnim površinam.

Datum: Torek, 15. oktober 2024

Ura: Ob 16.00

Trase Pobiratlona:

  1. Krekov trg – Aljažev hrib – Krekov trg (družinski/lažji pohod);
  2. Kip splavarja – razgledni stolp – kip splavarja (zmerna pohodna pot);
  3. P+R parkirišče pri železniški postaji na Ulici XIV. divizije – Celjski grad – P+R parkirišče (zmerna pohodna pot);
  4. Tek od P+R parkirišča pri železniški postaji na Ulici XIV. divizije do Čistilne naprave Celje in nazaj do izhodišča.

Vreče za odpadke in rokavice bodo na voljo za prevzem na izhodiščnih točkah. Za odvoz odpadkov bo po koncu akcije poskrbelo podjetje Simbio.

V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na 22. oktober.

Jesenska čistilna akcija

Jesenska čistilna akcija bo potekala v petek in soboto, 18. in 19. oktobra 2024, med 9. in 12. uro.

V petek, 18. oktobra, bo akcija namenjena čiščenju zelenic, pešpoti in otroških igrišč v okolici celjskih šol, vrtcev, zavodov in podjetij, v njej pa sodelujejo predvsem vrtčevski otroci, šolarji, dijaki ter uslužbenci celjskih javnih zavodov in javnih podjetij.

V soboto, 19. oktobra, pa bodo Celjanke in Celjani skupaj čistili v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih. Kdor je pripravljen sodelovati, lahko vse potrebne informacije dobi na sedežu svoje krajevne skupnosti ali mestne četrti. Pomoč pri izvedbi sobotne akcije čiščenja okolja zagotavljajo koordinatorji krajevnih skupnosti in mestnih četrti, ki bodo tudi koordinirali odlaganje zbranih odpadkov in zagotovili vreče za odpadke in rokavice.

Udeležba v čistilni akciji je prostovoljna in na lastno odgovornost. Osebe mlajše od 15 let se akcije lahko udeležijo v spremstvu odrasle osebe. V primeru slabega vremena bodo jesensko akcijo čiščenje okolja izvedli teden dni kasneje, torej v petek, 25., in v soboto, 26. oktobra.

Da bi čistilna akcija potekala brez zapletov in poškodb, vsem sodelujočim svetujejo, da upoštevajo navodila:

  • Med čistilno akcijo moramo biti primerno obuti in oblečeni;
  • Roke si zaščitimo z rokavicami. Če pridemo v stik z ostrimi predmeti (odpadne pločevinke, razbito steklo) moramo biti še posebej previdni, da ne pride do vreznin;
  • Če najdemo injekcijske igle, jih sami ne odstranimo. O najdbi obvestimo osebo, ki usmerja prostovoljce. Ta bo ob zaključku čiščenja obvestila organizatorja čistilne akcije, ki bo poskrbel za prevzem te vrste odpadka. Otroke moramo opozoriti, da se odvrženih igel ne smejo dotikati in da morajo o morebitni najdbi takoj obvestiti odrasle;
  • Če najdemo nevarne odpadke, kot so posode s kemikalijami, posode ali steklenice z neznano vsebino ali kakršnekoli druge odpadke, ki bi lahko bili nevarni, jih sami ne odstranimo, ampak o najdbi obvestimo osebo, ki usmerja prostovoljce;
  • Azbestnih odpadkov (salonitne plošče, kosi azbestno cementnih cevi, vinaz plošče, azbestne opeke, fasadne plošče, azbestni izolacijski materiali …) ne pobiramo. Tudi manjših količin ne pobiramo;
  • Čistilna akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov iz gospodinjstev. Občani lahko kosovne odpadke vse leto oddajo brezplačno v zbirni center Centra za ravnanje z odpadki v Bukovžlaku.

 

Ste opazili divje odlagališče odpadkov? Vabijo vas, da s prijavo lokacij divjih odlagališč prispevate k ohranjanju čistega okolja. Svoje prijave lahko oddate preko spletne strani Servis48.

 Kako prijaviti divje odlagališče:

  • Obiščite https://servis48.si/#vnos
  • Poiščite lokacijo ali vpišite naslov divjega odlagališča
  • Izberite pobudo “Divja odlagališča”
  • Opišite vrste odpadkov in dostopnost lokacije

Mestna občina Celje