Mestna občina Celje: Parkiraj in odpelji v Štorah za več trajnostne mobilnosti in manj gneče

Foto: Pixabay.com

Trajnostna mobilnost je eno najpomembnejših področij, ki jih na Mestni občini Celje spodbujajo in podpirajo ter s tem ustvarjajo bolj kakovostno bivalno in delovno okolje. Mestna občina Celje je pristopila k ureditvi novega območja Parkiraj in odpelji / Park & Ride v Štorah, da bi spodbudila uporabo vlaka pri tistih, ki na delo v Celje oziroma predvsem v središče mesta prihajajo iz smeri Šmarja pri Jelšah, Šentjurja in Štor. Analize iz meseca marca so namreč pokazale, da je prav iz te smeri največ dnevnih migracij v knežje mesto.

Priložnost za ureditev območja Park & Ride so našli na delno nezasedenem parkirišču v Občini Štore, ki ima odlično lokacijo ob regionalni cesti in je le nekaj korakov od železniške postaje. V sodelovanju s Slovenskimi železnicami in Občino Štore so tako pilotno uredili brezplačno parkirišče, od koder je pot z vlakom v Celje dolga le 4-5 minut, pa tudi manj stresna in okolju prijazna.

Preverili so, koliko minut hoje traja pot od Železniške postaje Celje do večjih zaposlovalcev v mestu:

– Okrožno sodišče Celje: 5 min,

– Mestna občina Celje in Upravna enota Celje: 6 min,

– Elektro Celje in ECE: 7 min,

– Zdravstveni dom Celje in Splošna bolnišnica Celje: 10 min,

– Policijska uprava Celje: 11 min.

V času največje jutranje gneče v prometu je odhod vlakov iz Štor ob 6:17, 6:38, 7:12 in 7:17, redna cena vozovnice za odraslo osebo na tej relaciji pa znaša 1,20 EUR.

Na Krekovem trgu pri železniški postaji je tudi postaja KolesCE, zato se lahko tisti, ki imajo ob delovnem mestu postajo za izposojo koles, v službo peljejo tudi s KolesCEm.

Parkirišča Parkiraj in odpelji / Park & Ride (P + R) so se že zelo razširila po Evropi in tudi v večjih slovenskih mestih. Nekaj let ga imajo tudi v Celju, v neposredni bližini mesta, pri krožišču v smeri Laškega, kapacitete pa so že nekaj časa med tednom popolnoma zasedene.

Mestna občina Celje