Mestna občina Celje: Redna deratizacija javnega kanalizacijskega omrežja v Celju

Foto: Pixabay.com

Mestna občina Celje bo tudi to jesen nadaljevala z redno preventivno deratizacijo javnega kanalizacijskega omrežja, ki jo sicer izvaja dvakrat letno, spomladi in jeseni. Namen deratizacije je zmanjševanje nevarnosti širjenja nalezljivih bolezni, ki jih lahko prenašajo glodavci. Jesenski del deratizacije se je začel v ponedeljek, 30. septembra 2024, in bo obsegal celotno omrežje v skupni dolžini 247 kilometrov.

Deratizacijo v sodelovanju s podjetjem Vodovod-kanalizacija d.o.o. izvaja pooblaščeni izvajalec, podjetje Romit d.o.o. Na Mestni občini Celje prav tako pozivajo upravnike stavb in lastnike objektov, da zagotovijo deratizacijo svojih kanalizacijskih priključkov ter sprejmejo ustrezne preventivne ukrepe.

Za urejeno in zdravo bivalno okolje lahko namreč največ naredimo sami. Pomembno je, da je interno kanalizacijsko omrežje ustrezno izvedeno in po potrebi sanirano, da glodavcem preprečimo dostop. Okolico objektov je treba redno čistiti, na prostem ne puščati hrane, vode ali odvečnega materiala, prav tako ni priporočeno hraniti prostoživečih živali, kot so denimo golobi. Posode za zbiranje odpadkov morajo biti pravilno zatesnjene, presežke hrane pa nikakor ne smemo odlagati v straniščne školjke.

V primeru pojava glodavcev morajo upravniki stavb oziroma posamezni lastniki nepremičnin poskrbeti za dodatno deratizacijo z uporabo mehkih oziroma parafinskih vab, ob upoštevanju priporočil NLZOH.

 Več informacij o deratizaciji lahko najdete na spletni strani NLZOH.

MOC