Klemen Jaklič: “Bistvo pravne države je v tem, da je to država, v kateri je politična volja podrejena vnaprej predpisanem pravu, in ne obratno.”

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič (Foto: Nova24TV)

Nad Ustavnim sodiščem ni le modro nebo, ampak kar sama Urška Klakočar Zupančič. Noro!!” To so besede poslanca SDS-a Andreja Hojvika ob izreku sodbe Ustavnega sodišča v primeru pristojnosti le-tega o Sklepu o priznanjuneodvisnosti in suverenosti države Palestine. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da nima te pristojnosti in s tem ponovno pokleknilo pred vladajočo kliko z Urško Klakočar Zupančič, ki je v tem primeru prekršila vsa demokratična načela.

https://x.com/andrejhoivik/status/1843282095579558088

Da je Ustavno sodišče globoko v krempljih globoke države in s tem posledično vladajoče politike, se je pokazalu tudi v tem primeru, tako kot v primeru RTV Slovenija. S tem kaže, da ni ustanova razuma in varovanja pravne države, kar nenazadnje dokazujeta tudi ustavna sodnika ddr. Klemen Jaklič in dr. Rok Svetlič. Omenjena sodnika sta namreč podala odklonilni ločeni mnenji.

Dvojni doktor Klemn Jaklič je v odklonilnem ločenem mnenju zapisal:“Bistvo pravne države je v tem, da je to država, v kateri je politična volja podrejena vnaprej predpisanem pravu, in ne obratno./…/Nasprotno pa država, v kateri je to načelo obrnjeno na glavo, kjer je politična volja nad vnaprej predpisanim pravom, ni pravna država.” S tem je jasno in nedvoumno sporočil, da Slovenija z trenutno vladajočo politiko in sestavo Ustavnega sodišča ni več pravna država.

“Toda s to odločitvijo, ki je sicer s formalnega stališča korektna, US hočeš nočeš sporoča še nekaj: da je Državni zbor postavljen v nekakšno ustavnopravno eksteritorialo, kjer je popolnoma prost pri bodočih kršitvah lastnih postopkov,” pa pojasnjuje dr. Rok Svetlič.

Vir: X