Občina Laško: Sanacija desne brežine Savinje po avgustovskih poplavah

Foto: Občina Laško

S strani Direkcije RS za vode je Občina Laško prejela informacije v zvezi s sanacijo desne brežine Savinje, ki poteka v okviru programa odprave posledic naravnih nesreč po neurju in poplavah, ki so prizadele Laško 4. avgusta 2023, Dela se izvajajo na odseku reke nad mostom v Jagočah, in sicer od km 15+911.00 do km 16+064.00.

Na omenjenem območju so lanskoletne visoke vode močno poškodovale desno brežino, predvsem v predelu od Petrola nad mostom do muzeja elektro prenosa Fala-Laško, kar vključuje tudi območje ob stanovanjskem objektu na Celjski cesti 42. Na brežini so se zaradi poplav nabrale večje količine naplavin, medtem ko je rast dreves in grmovja dodatno zmanjšala pretočnost reke.

Med izvajanjem del so bile odkrite še dodatne poškodbe brežine, zaradi česar bo utrditev brežine podaljšana za približno 30 metrov gorvodno. Dela zajemajo sanacijo poškodovanih delov brežine, odstranjevanje odvečne vegetacije ter naplavin iz pretočnega profila. Brežina bo ponovno utrjena z zaščitnimi ukrepi, da bi se preprečile nadaljnje poškodbe in ohranila pretočnost reke.

Stanovalce je zanimalo ali je predviden tudi protipoplavni nasip, vendar na tem območju ni predviden, saj pred poplavami tam ni obstajal. Cilj sanacijskih del je zagotoviti pretočnost reke Savinje, ohraniti obstoječe vodnogospodarske ureditve ter zmanjšati ogroženost zaradi škodljivega delovanja vode.

Občina Laško