Anton Šturbej: “Globoka država gre nad neposlušne, kot je Zvjezdan Radonjić, z vsemi sredstvi, celo s silo”

Foto: Osebni arhiv (Anton Šturbej)

Čeprav je medijski ustroj globoke države prezrl (namenoma ne poroča) dogajanje pretekli teden na celjskem sodišču, se ne da izogniti dejstvu, da je globoka država v primeru Zvjezdana Radonjića pokazala kako pristopa do neposlušnih. Nekdanji sodnik je bil namreč na sodišče pripeljan oklenjen, ker se ne strinja s postopkom, ki ga dejansko država vodi proti njemu in se je uprl globoki državi.

Ker ger za očitno represijo globoke države proti državljanom je poslanec SDS-a Anton Šturbej na ministra Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje povezano s tem primerom.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

z velikim začudenjem sem dne 10. 10. 2024 spremljal poročanje medijev, da so policisti privedli na sodišče nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića in pri tem uporabili prisilna sredstva, konkretneje sredstva za vezanje in vklepanje (lisice).

Nekdanji sodnik naj bi bil v bolniškem staležu, o čemer naj bi obvestil tudi sodišče. Mediji poročajo tudi o tem, da nekdanji sodnik ni želel poslušati izreka sodbe in naj bi dvorano predčasno zapustil. V skladu z zakonom njegova prisotnost v tej fazi sojenja sploh ni potrebna.

Zato me v zvezi z navedenim zanima:

1. Ali so policisti prisilna sredstva (lisice) zoper nekdanjega sodnika uporabili že v fazi privedbe, če da, potem prosim za podatek kdaj se je to zgodilo, na domu, na poti do sodišča, na sodišču ali kje drugje?

2. Če je odgovor na prejšnje vprašanje pozitiven, potem prosim za natančen podatek na podlagi katerih konkretnih zakonskih določil so policisti prisilna sredstva (lisice) uporabili.

3. Če so policisti prisilna sredstva uporabili v fazi izrekanja sodbe, ko naj bi nekdanji sodnik sodišče zapustil, prosim to navedite.

4. Če je odgovor na prejšnje vprašanje pozitiven, prosim za naslednja pojasnila:

• Kaj sta policista delala na sodišču, saj sta svojo nalogo privedbe opravila in bi sodišče lahko zapustila, saj so za varnost na sodišču v osnovi zadolženi pravosodni policisti?

• Na kakšen način (ustno ali pisno) je sodnica od policistov zahtevala privedbo Radonjića nazaj na sodišče?

• Prosim za natančen podatek na osnovi katerih konkretnih zakonskih določil so policisti prisilna sredstva (lisice) uporabili.

Vir. SDS