Včeraj zvečer je Nemčija obvestila države članice o postavitvi suma na prisotnost APK pri najdenem poginulem divjem prašiču na območju zvezne države Brandenburg.
Vzorci sumljivega poginulega divjega prašiča so bili poslani na preiskave v nacionalni referenčni laboratorij  Friedrich Loeffler Institut.

Rezultati preiskav so danes potrdili prisotnost APK, kakor je na tiskovni konferenci potrdila nemška ministrica za kmetijstvo, ga. Julia Klöckner.

Gre za prvi potrjen primer APK v Nemčiji. Poginuli divji prašič je bil najden 3 – 4 km od meje s Poljsko, kjer je bolezen prisotna že nekaj časa.

Od prvih pojavov APK na zahodu Poljske je Nemčija vzdolž meje povečala nadzor ter pričela z gradnjo ograje, ki bi preprečevala prehode (okuženih) divjih prašičev iz Poljske v Nemčijo. Prav tako so na tem območju intenzivirali odstrel divjih prašičev.

Nemčija je ena največjih svetovnih izvoznic svinjine in obstaja bojazen, da bi pojav APK lahko ogrozil tako nemški kot evropski trg svinjine.

Več o samem primeru sledi. Informacije o razširjenosti in o sami bolezni so dostopne na spletni strani www.afriskaprasicjakuga.si

Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin