AKOS kot “neodvisna agencija” zaradi kritike Urške Klakočar Zupančič nad TV3?

Foto: Zajem zaslona / YouTube (TV3)

Pred dnevi se je v javnosti pojavila vest, da je Roman Vodeb prejel kazen, ker naj bi v oddaji Faktor žalil predsednico državnega zbora Uršk Klakočar Zupančič. Sedaj naj bi takšno izražanje stališč preiskovala še Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, ki uvaja postopek inšpekcijskega nadzora nad TV3.

Novinar Bojan Požar je že v torek zjutraj objavil vest, da naj bi AKOS pričel postopek nadzora TV3 in oddaje Faktor z namenom ukinitve oddaje. Kot izhaja iz priloženega dokumenta želi AKOS izvesti inšpekcijski nadzor zaradi oddaje Faktor profil: Urške Klakočar Zupančič, ker naj bi se v njej spodbujalo nasilje in sovraštvo do skupine oseb oziroma člana take skupine na podlagi spola.

Pri objavi omenjenega dokumenta je Bojan Požar še dodal: “Po mojih internih informacijah so sicer potrebovali 4 mesece, da so, tudi s pomočjo zunanje sodelavke, formulirali nekakšne “obtožbe”, in to na 20 straneh. Ampak, to je res noro, kar/kaj se zdaj dogaja.”

“AKOS Faktorju, predvsem meni (ne toliko Aljušu), očita kršenje določbe 1. alineje 9. člena ZAvMS, ki določa, da »je prek avdiovizualnih medijskih storitev prepovedano spodbujati nasilje ali sovraštvo do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi spola.« Prebavite to, če lahko,” je takšno odločitev AKOS-a komentiral Roman Vodeb.

Vir: Twitter