Kot poroča spletni portal Novi tednik so razmere v Zdravstvenem domu Celje slabe, tako pravijo zdravniki. Včeraj so poslali javno pismo o izrednih razmerah, opozarjajo na prevelike obremenitve in tudi na to, da primanjkuje zanimanja za delo na področju družinske medicine, primarne pediatrije ter šolske medicine.

S strani zdravnikov je zahtevana takojšnja ureditev razmer na način, da bodo končno imeli »čas za pacienta«. Da je kvaliteta obravnave pacienta slabša povzročajo administrativna dela, ki bi jih lahko opravljale druge službe. Obenem poudarjajo, da vse to povečuje tudi možnost strokovnih napak, povečuje se tudi nezaupanje pacientov, saj ti čutijo, da zdravniki zanje nimajo veliko časa.

Kot še poroča spletni portal Novi tednik zdravniki od ministrstva in ostalih strokovnih služb pričakujejo, da bodo uredili to področje tako, da bosta predvsem družinska medicina in pediatrija postali privlačni za mlade kadre. Ni skrivnost, da se za specializacijo na teh dveh področjih ne odloča veliko mladih in da so vedno težave s prijavami na razpise. Opozarjajo tudi na uveljavitev normativov in standardov, saj naj bi prekoračitev normativov, predvsem zahteve za delo na več delovnih mestih bile razlog ne le za številna delovnopravna vprašanja, ampak tudi za vprašanja o dostopnosti do varnega in kakovostnega zdravstva.

Celjski zdravniki zato državo in javnost, enako kot so to pred kratkim storili zdravniki v mariborskem zdravstvenem domu, opozarjajo, da – v kolikor se zadeve ne bodo uredile, sledi kolaps sistema. Še pred leti je bila ureditev zdravstva v zdravstvenih domovih vzor tudi tujim državam, trenutna situacija pa je takšna, da zaradi kadrovske podhranjenosti v zdravstvenih domovih ni več mogoče organizirati dela. Obenem je vedno več izgorelosti zdravnikov zaradi obremenitev, pa tudi bolniških staležev.

Spletni portal Novi tednik še poroča tudi, da je zadeva še kako resna kaže dejstvo, da sta pod javnim pismom zdravnikov podpisana tudi strokovni vodja celjskega zdravstvenega doma Marko Drešček in direktorica Alenka Obrul.

Vir: nt-rc.si