Ali je to mogoče? Dr. Božo Repe meni, da v primeru rdeče zvezde ne gre za nostalgijo po komunizmu ampak simbol protifašizma in upora proti sedanji oblasti!

Foto: Twitter

Po sobotnih protestih v Marezigah, kjer so protestniki “ponosno razkazovali” simbole Jugoslavije med katerimi se je znašla tudi rdeča zvezda, so se v časopisu Delo za nasvet obrnili na “neodvisnega” zgodovinarja dr. Boža Repeta.

V svojem stališču je dr. Repe izjavil, da v primeru čaščenja rdeče zvezde ne gre za nostalgijo po komunizmu ampak ideološki kontekst, saj je prepričan, da je rdeča zvezda simbol protifašizma in upora tudi proti sedanji oblasti.

Foto: Zajem zaslona

Pri tem bi bilo dobro dr. Repeta vprašati ali je pozabil, da je leta 1991 z rdečo zvezdo na orožju in oblačilih JLA napadla Slovenijo in tem ogrozila osamosvojitev. to je v svojem odzivu na članek zapisala tudi poslanka SMC Monika Gregorčič. Ob tem je še zapisala, da se spomni, kako je zaradi vojske z rdečo zvezdo z enoletnim sinom iskala zatočišče v zaklonišču.

Res žalostno, da v Sloveniji še vedno nismo bili sposobni komunizma, ki je uporabljal rdečo zvezdo obsoditi kot totalitarni sistem, saj bi tudi ta simbol potem dobil čisto drugi pomen.

Uredništvo