Ali Marko Koprivc s pritiskom na RTV Slovenija nadaljuje delo očeta Jake Koprivca? Pluralizem in medijska svoboda v tem primeru samo mrtva črka na papirju.

Marko Koprivc. (Foto: Zajem zaslona YouTube)

O političnih pritiskih na novinarstvo, ki prihajajo s strani družine Koprivc je nekdanji uporniški novinar Vinko Vasle zapisal:  “Jak Koprivc je bil znan trojni funkcionar. On je bil glavni urednik Dela, istočasno je bil predsednik Društva novinarjev in istočasno je bil izvršni sekretar CK ZKS za informiranje. K njemu so po dekretu najprej Popita, potem pa Kučana, enkrat tedensko morali hoditi uredniki na “briefinge”. Tam so jim razložili, kaj se piše, kako se piše itd. Kot urednik Dela pa je veljal za enega velikih cenzorjev. To je bila njegova glavna naloga. Seveda je imel pod seboj uredniško ekipo. Mimo njih se v novinarstvu ni moglo zgoditi ničesar. Znan je tudi kot pogrebnik satiričnega lista Pavliha. To je bil časopis, ki se je ukvarjal s pravo politično satiro in informacijami, ki jih drugje ni bilo mogoče objavljati.”

Seveda v Sloveniji ni več neznanka, da se je njegov sin Marko Koprivc v Državnem zboru pred očmi javnosti izrekel za ponosnega naslednika Zveze komunistov Slovenije. Potem takem bi si lahko medijsko svobodo razlagal tako kot so si jo je razlagala oblast od leta 1945 naprej, kar nakazuje tudi njegovo zadnje pismo direktorju RTV Slovenija. Vinko Vasle je tako za Nova24TV povedal tudi, da se s tem kaže, da jabolko ne pade daleč od drevesa.

Da si Marko Koprivc medijsko svobodo razlaga kot si jo je komunistična partija, nakazujejo tudi dejanja, ko se klanja enemu največjih morilcev v slovenski zgodovini Borisu Kidriču, ki je podpisoval dokumente o likvidacijah, nekaj pa naj bi jih izvedel tudi sam osebno. Zato je na tem mestu vprašanje ali je takšna medijska svoboda demokratična in pluralna.

Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Vir: Nova24TV