V članku “Otroški dodatek kmalu ne bo več vezan na premoženjski status družine?”, objavljenem na 24ur.com lahko beremo, da je na nedavni novinarski konferenci je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer  povedala, da želijo socialno politiko ločiti od družinske. Po njeni napovedi naj bi septembra začeli intenzivno javno razpravo o možnosti, da bi otroški dodatek postal univerzalni temeljni dohodek, o tem vprašanju naj bi želeli doseči čim širši družbeni konsenz.

V Sloveniji je trenutno kar 30 različnih zneskov otroških dodatkov, ki se gibljejo od 20 pa vse tja do 177 evrov. Višina zneska otroškega dodatka ni odvisna le od povprečnega mesečnega dohodka staršev, ki ne sme presegati 1034 evrov na osebo, ampak prav tako od starosti in števila otrok. Poglavitni cilj ideje o poenotenju zneskov je po besedah ministrice opozoriti, da otroški dodatek ni socialni transfer ter da so vsi otroci enaki.

Otroški dodatek naj bi bil namenjen razvoju otrokovih sposobnosti ter talentov, se otroški dodatek po sedanji ureditvi upošteva kot dohodek družine. Na resornem ministrstvu bodo pri določanju zneska skušali slediti modelom drugih evropskih držav, na primer nemškemu ali avstrijskemu modelu. V primeru, da se bodo zgledovali po Nemčiji ali Avstriji to pomeni da otroški dodatek še vedno ne bo popolnoma univerzalen. Kot eno izmed možnosti je Klampferjeva navedla, da se lahko višina spreminja glede na starost, obstajata pa tudi dva razreda, za socialno šibkejše in tiste, ki niso tako socialno ogroženi. Povedala je, da bodo ti razredi znani septembra.

V letošnjem letu so se s prvim julijem zvišali otroški dodatki in ostali socialni transferji, za 2,4 odstotka.

Članek “Otroški dodatek kmalu ne bo več vezan na premoženjski status družine?” je dosegljiv tukaj: https://www.24ur.com/novice/slovenija/otroski-dodatek-kmalu-ne-bo-vec-vezan-na-premozenjski-status-druzine.html