Ali pa sprejmemo zakon, da policija lahko dela red, razen, ko gre za NVO, ker oni so pa nad zakonom.”

Tako so zapatiste iz tujine sprejeli na Metelkovi, kjer so vihrali z MAO ter Antifa zastavami. (Foto: Twitter)

Posredovanje policije proti domnevnim nevladnim organizacijam že vse od vlade Janeza Janše dviguje veliko prahu oziroma kot kaže ga skušajo nekateri izkoristiti za politični aktivizem. Na eni strani se tako že vse od kovidnih časov srečujemo z različnimi načini uničevanja javnega premoženja s strani samooklicanih nevladnikov, na drugi strani pa policiste, ki takšno ravnanje preprečujejo in ščitijo javno premoženje. Za nameček pa se srečujemo, da se skušajo politične točke nabirati na plečih policistov, ki samo opravljajo svoje delo ter naloge.

Tudi ob zadnjem odprtju Centra Rog so morali policisti posredovati s silo, vendar kot kažejo dogodki, ne zaradi lastne volje, ampak zaradi zaščite javnega premoženja. Ob otvoritvi, so se namreč pred centrom zbrali protestnik – nekdanji uporabniki Roga, ki so s protesti skušali preprečiti uradno otvoritev. Že isti dan so se po socialnih omrežjih pojavile fotografije, ki kažejo na uničevanje javnih površin. Tako imenovani nevladniki so ob tem policijo ponovno obtožili nasilnega posredovanja, kar je s pridom izkoristila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Pirc Musarjeva je v odzivu policiste pozvala, da se policijska pooblastila uporabijo zakonito, sorazmerno in se pri tem upoštevajo človekove pravice. Na takšen zapis se je odzval Boštjan Perme, ki je predsednici republike sporočil: “Nekdo pred otvoritvijo z grafiti naredi škodo. Potem nasilno protestira. Kaj naj naredi policija? Vzpostavi javni red. In to je naredila. Ali pa sprejmemo zakon, da policija lahko dela red, razen, ko gre za NVO, ker oni so pa nad zakonom.”

Vir: X