Ali si predsednica Državnega zbora že pripravlja obsežne kadrovske “okrepitve”?

Foto: Zajem zaslona (RTV Slovenija)

Po poročanju Nova24TV naj bi v državnem zboru že “sistemizirali” in pripravljali nova delovna mesta. Po Pravilniku o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v službah državnega zbora bo tako predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič imela kar dva svetovalca, referent v kabinetu predsednice državnega zbora pa se bo preimenoval v vodjo pisarne. Večinski mediji takšne poteze v času vlade Roberta Goloba imenujejo sistemizacija, v času desnih vlad pa bi jih poimenovali kadrovski cunami.

Osrednji mediji so v zadnjem obdobju napovedane kadrovske spremembe s strani Roberta Goloba poimenovali sistemizacija, medtem, ko za kadrovske poteze desnice uporabljajo besede kadrovski cunami. Beseda sistemizacije se uporablja kljub temu, da je Golob napovedal spremembe tako v vodstvu policije, NPU-ja in Slovenski varnostno-obveščevalni agenciji ter tudi tak, kje po dosedanjih praksah kadrovskih zamenjav vlade niso izvajale. Na napovedi Goloba bi bilo tako zanimivo ali imajo morda celo pripravljeno “listo za odstrel” kadrov pretekle vlade.

Foto: Nova24TV

Tako imenovano “sistemizacijo” so kot kaže pripravili tudi v DZ “Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v službah državnega zbora”. Na podlagi omenjenega dokumenta naj bi pripravili nekaj delovnih mest, tako naj bi imel predsednik oziroma podpredsednik DZ dva svetovalca, referent v kabinetu predsednice državnega zbora pa bo postal vodja pisarne predsednice – gre za višji naziv. Pravilnik je po poročanju Požareporta podpisala generalna sekretarka Uršula Zore Tavčar, ki po navajanju omenjenega medija naj ne bi več želela zasedati tega delovnega mesta, vendar, ker se želje Urške Klakočar Zupančič, da bi generalni sekretar postal Robert Pavšič žal ni uresničila, tretjega kandidata pa bojda niso uspeli najti.

Po tem, ko je Robert Golob vsem svojim poslancem dal za opravljati Gallupov test, ni znano ali bo to pogoj tudi na novih delovnih mestih v državnem zboru. Gre namreč za test s katerim podjetja in gospodarske družbe merijo vrednote in zvestost zaposlenih. “Gallupov test da informacijo o tem, kaj je v nas dobrega, pokaže, katere so naše najmočnejše značilnosti oziroma vrednote, na katerih področjih si najboljši, na katerih pa manj dober. Tako je gotovo lažje sestaviti učinkovite ekipe in se izogibati morebitnim konfliktom,” je za Delo pojasnila predsednica državnega zbora Klakočar Zupančičeva.

Vir: Nova24TV